Πώς θα περάσεις τέλειες διακοπές… στην Αθήνα

Οι βόλτες, οι βουτιές, οι τέχνες, οι εξοχές, τα μπαρ, τα θερινά τα σινεμά, και όλα όσα μπορούν να κάνουν αξέχαστες τις αθηναϊκές διακοπές σου. Ναι, αλήθεια.
Πώς θα περάσεις τέλειες διακοπές… στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Να σου πούμε και κάτι; Οι διακοπές στα νησιά είναι υπερτιμημένες. Να δώσεις δυο μηνιάτικα για ένα μέτριο δωμάτιο στις Κυκλάδες, για να ψάχνεις ντάλα μεσημέρι με τον ήλιο κατακούτελα να παρκάρεις στο ενάμιση χιλιόμετρο από την παραλία στην οποία δεν θα βρεις χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου, κι η ξαπλώστρα θα κάνει 30€ το σετ; Μωρέ Αθήνα και πάλι Αθήνα.

Ναι εντάξει, πλάκα κάνουμε. Η αλήθεια όμως είναι πως αν φέτος δεν σου βγήκαν τα λεφτά για διακοπές και ετοιμάζεσαι να περάσεις τον Αύγουστο στην Αθήνα, έχουμε μερικές ιδέες για να μην είναι και τόσο άσχημα.

Εν αρχή ην οι παραλίες

Τέρμα πια τα ξυπνητήρια ξημερώματα Κυριακής, μπας και προλάβεις μια γωνίτσα ελεύθερη στο ΚΑΠΕ. Τον Αύγουστο οι παραλίες της Αττικής αδειάζουν, και μπορείς να πας όπου θες ό,τι ώρα θες, χωρίς να βρεις και κίνηση στον δρόμο. Μια γρήγορη επανάληψη στα βασικά: Οι παραλίες γύρω από το Σούνιο έχουν τα ωραιότερα νερά (γιατί δεν είναι ο Σαρωνικός στον οποίο βουτάς εδώ, είναι το Αιγαίο), τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης είναι τέλεια για βουτιές από τα βράχια, το Πευκοδάσος του Σχινιά έχει μάλλον την καλύτερη αμμουδιά της Αττικής –και τέλεια σκιά κάτω από τα πεύκα για να στήσεις πικνίκ.

Διαβάστε περισσότερα - Οι παραλίες της Αττικής που θα έχεις για πάρτη σου τον 15αύγουστο



Βάλε τέχνη στη ζωή σου…

Στην Εθνική Πινακοθήκη από τότε που ξανάνοιξε έχεις πάει; Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, που έχει Πικάσο και Γκογκέν και Σεζάν και δε συμμαζεύεται; Στο Αρχαιολογικό;l (Όχι, τότε που σας πήγανε με το σχολείο δε μετράει). Όλα αυτά που δεν προλαβαίνεις να δεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο επειδή δουλεύεις, θα είναι ανοιχτά και θα σε περιμένουν τον Αύγουστο, να τα δεις όπως πας και βλέπεις τα μουσεία του εξωτερικού όταν ταξιδεύεις.

Διαβάστε περισσότερα - Αθηναϊκά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς

Και λίγη φύση όμως να βλέπαμε…

Πέρα από τα κλασικά λοφάκια της Αθήνας, που δεν περίμενες εμάς να σου τα πούμε (Φιλοπάππου, Στρέφη, Λυκαβηττό και πάει λέγοντας) ωραιότατες πεζοπορίες σε χωμάτινα μονοπάτια μπορείς να κάνεις στο Φαράγγι της Οινόης στον Μαραθώνα, στο παραθαλάσσιο Μονοπάτι της Αλκυόνης στο Πόρτο Γερμενό, και στον καταρράκτη της Ραπεντώσας στην Πεντέλη. Και τώρα που είπαμε καταρράκτη, τέλεια μονοήμερη είναι και οι Καταρράκτες της Πέτρας στην Αλίαρτο, που συνδυάζονται και με μια επίσκεψη στο φανταστικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Διαβάστε περισσότερα - Πού να πάμε να περπατήσουμε στην εξοχή; | Καταρράκτες (κοντά) στην Αττική: Ω ναι, υπάρχουν! 



Πιάσε θέση στην αυλή

Δεν ξέρουμε αν είσαι αρκετά μεγάλος/η για να το θυμάσαι, αλλά υπήρχε μια εποχή στην Αθήνα (πριν την οικονομική κρίση) που ήταν πραγματικά δύσκολο να πιείς κάπου έναν καφέ ανήμερα Δεκαπενταύγουστο. Πλέον, κάτι το κύμα τουρισμού και κάτι το άλλο που δεν θα αναλύσουμε για να μη σε συγχύσουμε καλοκαιριάτικα, σχεδόν όλο το κέντρο ζει και βασιλεύει λες και είναι Μάιος όλο τον χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ό,τι και να θες, από καφέ σε σκιερή αυλή μέχρι κοκτέιλ σε ταράτσα, και από κουτουκάκι με μεζέδες μέχρι γκουρμεδιές στον κήπο, μια χαρά θα το βρεις να σε περιμένει.

Ιδέες και προτάσεις έχουμε εδώ - Πάμε για καφέ στις ωραιότερες αυλές της Αττικής; | Tα μπαρ που θα φέρουν το καλοκαίρι στην Αθήνα | Σε αυτές τις ταβέρνες θα νιώσεις σαν να είσαι στην εξοχή 

Το βράδυ σινεμάαα…

…Έτσι τραγουδιστά, όπως το λέει ο Νίκος Καρβέλας στις Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα. Τα θερινά σινεμά είναι από μόνα τους λόγος αρκετός να αγαπάμε την Αθήνα τα καλοκαίρια, γιατί λίγα πράγματα σε αυτή τη ζωή μπορούν να συγκριθούν με τον συνδυασμό δροσιά-παγωμένη μπύρα και ταινία κάτω από τα αστέρια. Στο κέντρο και εκτός, πλάι στην θάλασσα και πάνω σε ταράτσες, τα θερινά της πόλης συναγωνίζονται επάξια τα μπαράκια της για το πού θα πρωτοξεκινήσεις το βράδυ σου. Και ιδανικά, συνδυάζονται και με μια βραδινή βουτιά τώρα που οι δρόμοι άδειασαν και φτάνεις παραλία σε 20 λεπτά απ’ όπου και να είσαι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v