Αθηναϊκά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς

Φορέσαμε άνετα παπούτσια και δροσερά ρούχα και βολτάραμε στα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης, τα οποία επιβάλλεται να επισκεφθείς.

Αθηναϊκά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς

Θυμάσαι που σε κάθε σου ταξίδι στο εξωτερικό σημειώνεις στη λίστα σου ποια είναι τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, την οποία επισκέπτεσαι; Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για την Αθήνα φυσικά, μιας και η πρωτεύουσα της χώρας έχει την τύχη να έχει μπόλικα από δαύτα στα μέρη της. Αν δεν ξέρεις τι και πώς, μην αγχώνεσαι. Σου έχουμε λίστα έτοιμη με όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα σημαντικότερα αθηναϊκά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς.

Μουσείο Ακρόπολης

Πρόκειται ίσως για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του πλανήτη που συγκεντρώνει στις προθήκες του ευρήματα κι εκθέματα χιλιάδων ετών. Ξεχωρίζουν το κεφάλι του αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου, που χρονολογείται πριν το 338 π.Χ, η Κόρη του Αντήνορα (χρονολογείται περί τα 525-500 π.Χ), το Παιδί του Κριτίου, ο Μοσχοφόρος ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα φυσικά.

Σε έναν τουλάχιστον εντυπωσιακό χώρο γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις με οδηγούς ακουστικής και ξεναγούς τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ενώ αν κλείσεις έγκαιρα θέση μπορείς να παρακολουθήσεις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις όπως «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας», με την οποία το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την επέτειο των 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (* θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021).

Οφείλεις να επισκεφθείς το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο βρίσκεται στην έξοδο του ομώνυμου σταθμού του μετρό της περιοχής ώστε να θαυμάσεις τα σπουδαία δημιουργήματα των Αθηναίων προγόνων μας.

Τη θερινή περίοδο που διανύουμε (* 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου) , μπορείς να το επισκεφθείς Δευτέρα 08:00 - 16:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 15:30, Τρίτη – Κυριακή 08:00 - 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30 και Παρασκευή, 8:00 - 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30. Η Γενική είσοδος κοστίζει 10€ και μπορείς να κλείσεις εισιτήριο κι εδώ

Εθνική Πινακοθήκη

Το προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης επί της Οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, άνοιξε τους εκθεσιακούς χώρους του στο κοινό στις 14 Μαΐου 2021. Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνουν περίπου 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίων, νέων μέσων έκφρασης και διακοσμητικής, τα οποία καλύπτουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας.

Το νέο κτίριο είναι εκθαμβωτικό κι επιτρέπει στους επισκέπτες του να θαυμάσουν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ελληνικής ζωγραφικής στο πέρας των χρόνων μαζί με τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένες θεματικές (αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος της χρονιάς τρέχει η επετειακή έκθεση το 1821 στη ζωγραφική)

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00. Έκδοση εισιτηρίων έως 17.00, Τετάρτη 10.00 – 21.00 . Έκδοση εισιτηρίων έως 20.00, Τρίτη κλειστά. Η γενική είσοδος κοστίζει 10€

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13), είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα ναός της σύγχρονης τέχνης που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτήριο συνολικής επιφάνειας 7.250 τ.μ. το οποίο αποτελείται από 11 ορόφους, ενώ πέντε εξ’ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Η συλλογή του επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 20:00, ενώ Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστά. Η είσοδος κοστίζει 8€

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (επί της Κούμπαρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας), βρίσκεται στην καρδιά ενός δικτύου επτά παραρτημάτων σε όλη την Αθήνα, προσφέρει και ένα μοναδικό πανόραμα της ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα, το οποίο σαγηνεύει κάθε του επισκέπτη.

Αν θες να έχεις μια εικόνα για το τι πρόκειται να συναντήσεις εκεί μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δυνατότητα 360ο εικονικής περιήγησης που σου δίνει το site του μουσείου.

Πηγαίνοντας στον χώρο μπορείς να θαυμάσεις μόνιμες συλλογές αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής αλλά και βυζαντινής τέχνης, όπως και τρέχουσες εκθέσεις όπως « το 21 των συλλεκτών» με έργα από τέσσερις σημαντικές ιδιωτικές συλλογές: Νικήτα Σταυρινάκη και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, Πέτρου Βέργου, Απόστολου Αργυριάδη και Stéphan Adler, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Το Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο:10:00 - 18:00, Πέμπτη:10:00 - 23:30 και Κυριακή:10:00- 16:00 ενώ η γενική είσοδος κοστίζει 12€.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13, Κηφισιά), ιδρύθηκε το μακρινό 196 και στους χώρους του φιλοξενούνται οι αίθουσες εκθεμάτων των τεσσάρων βασικών τομέων του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία).

Στο Κέντρο Γαία, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Μουσείο ιδρύθηκε το 2001 κι έκτοτε εκεί γίνεται με διαδραστικό τρόπο για τους επισκέπτες του μια πρώτη γνωριμία του πλανήτη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη φύση, τα ζώα, τα ορυκτά και τον άνθρωπο ζωντανεύουν μπροστά μας μέσω χιλιάδων εκθεμάτων αλλά και διαδραστικών παρουσιάσεων εκθέσεων, σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μουσεία της πόλης.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00 κι η είσοδος κοστίζει 6€.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το ΕΜΣΤ (Λεωφ. Καλλιρόης και Αμβρ. Φραντζη) συλλέγει, διαφυλάσσει, συντηρεί, τεκμηριώνει, ερευνά και εκθέτει έργα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Η συλλογή του μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά., και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Μια ιδέα και μόνο αυτής θα βρεις στον παρακάτω σύνδεσμο https://collection.emst.gr/ Αν τώρα θες να δεις την ομολογουμένως εξαιρετική συλλογή του μουσείου από κοντά, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το πανέμορφο κτήριο που την στεγάζει.

Πέραν των μόνιμων εκθεμάτων, θα βρεις και περιοδικές εκθέσεις όπως η Symbols & Iconic Ruins, η οποία θα τρέχει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο διάστημα 11:00 με 19:00 και Πέμπτη στο διάστημα 11:00-22:00.

Η γενική είσοδος είναι στα 8€

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Άλλο ένα μουσειακό στολίδι της πόλης που επιβάλλεται να επισκεφθείς είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (28ης Οκτωβρίου 44). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας κι ένα εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, φιλοξενώντας σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον χώρο του. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνονται συχνά περιοδικές θεματικές εκθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος όπως «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και δεν πρέπει να χάσεις.

Την περίοδο που καλύπτει τον Απρίλιο έως 31 Οκτωβρίου το Μουσείο λειτουργεί Τρίτη: 13:00 – 20:00 και από Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:00 – 20:00. Η γενική είσοδος κοστίζει 12€.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v