Πού θα δεις το ηλιοβασίλεμα στην Αθήνα

Σε λόφους, παραλίες και βραχάκια, στρωνόμαστε με μπύρες για να διαπιστώσουμε ότι αυτή η πόλη είναι φτιαγμένη (και) για ρομαντικές ψυχές.
Πού θα δεις το ηλιοβασίλεμα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Τελείωσαν οι διακοπές, ή αργούν ακόμα, και μελαγχολείς για όλα τα ηλιοβασιλέματα που δεν χαζεύεις επειδή βρίσκεσαι στην Αθήνα; Κακώς. Ειδικά αυτή την εποχή, που ο ήλιος δύει στις 9 παρά (20.48 για την ακρίβεια –στην πρώτη σελίδα του Meteo βρίσκεις κάθε μέρα την ακριβή ώρα αν αναρωτιέσαι) δεν έχεις καμία δικαιολογία ότι δουλεύεις και δεν προλαβαίνεις. Όσο για το πού θα πας, αυτό το φροντίσαμε εμείς.

Στον Λυκαβηττό



Ναι, από το πιο προφανές θα ξεκινήσουμε. Το ξέρουμε ότι το ξέρεις, αλλά γίνεται λίστα με αθηναϊκά ηλιοβασιλέματα χωρίς τον Λυκαβηττό; Αν είσαι πτώμα από την δουλειά θα πιάσεις θέση στα πεζούλια της μεγάλης αλάνας έξω από το θέατρο (η καντίνα εκεί φροντίζει για τα απαραίτητα σε παγωμένες μπύρες και hot dog) αν πάλι έχεις λίγες αντοχές ακόμα θα σκαρφαλώσεις ως το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, για έξτρα κυκλαδίτικη αίσθηση. Και στις δύο περιπτώσεις, θα δεις τον ήλιο να δύει πάνω από το μεγαλειώδες χάος της Αθήνας, και θα θυμηθείς όλους τους λόγους που κατά βάθος αγαπάς αυτή την πόλη.

Στο Καβούρι



Αν ζεις κάπου στον νότο και τα πέριξ του, σίγουρα ξέρεις πως από το Καβούρι φαίνεται ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αττικής, με τον ήλιο να δύει πάνω από την θάλασσα. Εννοείται πως θα φέρεις μαγιό για να κάνεις μια βουτιά στα ρηχά, ζεστά νερά που χρυσαφίζουν από το φως της Δύσης, ή για να πλατσουρίσεις ως το νησάκι –πας και με τα πόδια, δεν χρειάζεται καν να κολυμπήσεις– και να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα από εκεί, με λιγότερο κόσμο γύρω σου. Τώρα που το είπαμε αυτό, αν ακολουθήσεις το πλακόστρωτο που αγκαλιάζει την παραλία προς τα δεξιά όπως κοιτάς την θάλασσα, θα βρεις επίσης κάμποσους απομονωμένους κολπίσκους αν προτιμάς το ηλιοβασίλεμά σου με λιγότερη κοσμοσυρροή.

Στον Άρειο Πάγο



Αν αναρωτιέσαι γιατί σκαρφαλώνουν τόσοι τουρίστες κάθε απόγευμα τα βραχάκια του Αρείου Πάγου, είναι επειδή οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τους λένε πως το να δεις τον ήλιο να δύει πάνω από την Ακρόπολη είναι εμπειρία ζωής. Πώς νιώθεις τώρα που εσύ ενώ μένεις εδώ δεν το έχεις κάνει ποτέ; Ναι, καιρός να αλλάξει αυτό, συμφωνούμε.

Στην Πνύκα



…και γενικότερα στον Λόφο του Φιλοπάππου, του οποίου τα –πλακόστρωτα και χωμάτινα– μονοπάτια οδηγούν σχεδόν ανεξαιρέτως σε κάποιο πλάτωμα με φαντασμαγορική θέα στην Ακρόπολη και την Αθήνα από τη μια, και την θάλασσα από την άλλη. Η Πνύκα, όμως, συγκεκριμένα, με την τέλεια ανοιχτωσιά της, έχει αυτή την αίσθηση απεραντοσύνης που ταιριάζει γάντι στο μη θαλασσινό ηλιοβασίλεμα. Φέρε μαζί πικνίκ, έχει άφθονο χώρο να το στρώσεις. Είναι επίσης καλή ιδέα να μείνεις λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, για να δεις τα φώτα της Ακρόπολης, του Αστεροσκοπείου και της πόλης να ανάβουν ένα-ένα.

Στον λόφο του Στρέφη



Ναι, όλα τα λοφάκια της Αθήνας έχουν μαγική θέα στο ηλιοβασίλεμα, αλλά αυτό εδώ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το πιο αδίκως υποτιμημένο απ’ όλα. Ανηφορίζεις τα σκαλάκια από την Καλλιδρομίου, ή αν προτιμάς πιο ξεκούραστη διαδρομή αφήνεις το αυτοκίνητο στο τέρμα της οδού Πουλχερίας και συνεχίζεις από εκεί σχεδόν ευθεία με τα πόδια. Μετά από λίγο, θα βρεθείς να περπατάς χωμάτινα μονοπάτια, και να διαλέγεις το βραχάκι ή το πεζούλι με την ωραιότερη θέα για να αράξεις και να χαζεύεις από την πιο ασυνήθιστη γωνία το αθηναϊκό χάος να λούζεται στο πορτοκαλί φως του ηλιοβασιλέματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v