Πού να πάμε να περπατήσουμε στην εξοχή;

Θέλεις να κάνεις μια πεζοπορία στη φύση με το πάσο σου, αλλά φοβάσαι πως θα χαθείς στα μονοπάτια του δάσους; Εμείς είμαστε εδώ.
Πού να πάμε να περπατήσουμε στην εξοχή;
της Ηρώς Κουνάδη

Οι οργανωμένες πεζοπορίες είναι πολύ ωραίο πράγμα. Εκτός αν δεν είσαι πρωινός τύπος, και δεν θέλεις να ξεκινήσεις στις 7.00 το πρωί από έναν σταθμό του μετρό στην άλλη άκρη της Αθήνας. Ή αν είσαι μοναχικός τύπος και δεν γουστάρεις να πιάνεις κουβέντες με αγνώστους επάνω στα κατσάβραχα. Ή αν είσαι φρεσκοερωτευμένος, και ονειρεύεσαι ένα ολόκληρο δάσος αποκλειστικά για σένα και το έτερό σου ήμισυ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αυτοσχέδιες πεζοπορίες είναι το ιδανικό σενάριο. Το πού θα τις κάνεις, άφησε το πάνω μας.

Στην Αρβανίτσα του Ελικώνα
Στον χάρτη εδώ

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, την Αρβανίτσα μπορεί να την ξέρεις από το δημοφιλές Φεστιβάλ του Δάσους που διοργανωνόταν εκεί τότε που ακόμα πηγαίναμε σε φεστιβάλ. Ένα πανέμορφο ελατοδάσος στις πλαγιές του Ελικώνα, με χωμάτινα μονοπάτια ό,τι πρέπει για αυτοσχέδιες πεζοπορίες, ειδυλλιακά ξέφωτα για να απλώσεις το πικνίκ σου, και ένα ταβερνάκι στην είσοδο που σερβίρει σε ξύλινα τραπέζια του πικνίκ φανταστικά μαγειρευτά σαν το αγριογούρουνο στιφάδο. Πάρε μπουφανάκι, εκεί ψηλά στα χίλια μέτρα υψόμετρο που βρίσκεται κάνει ψύχρα ακόμα και τις μέρες με ήλιο.


Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα

Στον Κιθαιρώνα, ξεκινώντας από τα Βίλια
Στον χάρτη εδώ 


Το εν πολλοίς άγνωστο βουνό της Αττικής που υψώνεται πάνω από το Πόρτο Γερμενό, διατρέχεται από πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια, κατάλληλα τόσο για απολύτως αρχάριους όσο και για απολύτως… προχωρημένους πεζοπόρους. Δύο από τα ωραιότερα, και αρκετά βατά (βαθμός δυσκολίας 2/5) είναι αυτά που ξεκινούν από τα Βίλια: το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό,  περνώντας από το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα. Για να αναπληρώσεις τις χαμένες θερμίδες μετά, θα πιάσεις τραπεζάκι στον ξακουστό και κοσμαγάπητο Έλατο, στα Βίλια, που φτιάχνει απίστευτο κοκορέτσι, κοντοσούβλι προβατίνας, ζουμερά αρνίσια παϊδάκια και λοιπά κρεατοφαγικά εδέσματα.

Στο δάσος της Σκιρίτιδας
Στον χάρτη εδώ



Δύο ώρες και κάτι από την πόρτα του σπιτιού σου, το υπέροχο δάσος της Σκιρίτδας είναι μια από τις πιο άγνωστες γωνιές της Ορεινής Αρκαδίας. Απλωμένο ανάμεσα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο και την πεδιάδα της Σπάρτης, διατρέχεται από ένα φαντασμαγορικό κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων. Μην το ακούς όμως έτσι και τρομάζεις: Μπορείς αν προτιμάς να περπατήσεις ένα μόνο τμήμα του, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο ξέφωτο που θα σε εμπνεύσει περισσότερο (καθότι το δάσος διασχίζει και ασφάλτινος δρόμος) και ξεκινώντας από εκεί. Στο δρόμο της επιστροφής, να πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στην ταβέρνα του Μαργιώλα, στη Νεστάνη, για απίθανα παϊδάκια και χειροποίητες σπιτικές πίτες.

Στον καταρράκτη της Ραπεντώσας, στην Πεντέλη
Στον χάρτη εδώ 


Ότι θα έχουμε και πεζοπορία μέσα στην ίδια την Αθήνα το περίμενες; Πέρα από τον καταρράκτη στο Ντράφι, που έκαναν πανελληνίως διάσημο τα social media, η Πεντέλη έχει άλλον έναν, ακόμα πιο φαντασμαγορικό, στον οποίο θα φτάσεις μετά από μία ώρα πεζοπορίας αν αφήσεις το αυτοκίνητο εκεί που ξεκινά ο χωματόδρομος, κοντά στο λατομείο του Διόνυσου. Η επιστροφή είναι ανηφορική, προειδοποιούμε, και οι οδηγοί 4x4 κατεβαίνουν τον χωματόδρομο φτάνοντας στα 10 λεπτά περίπου από τον καταρράκτη. Η πεζοπορία, όμως, έχει άλλη χάρη –και το υπερθέαμα του καταρράκτη αποζημιώνει με το παραπάνω και στις δύο περιπτώσεις. Για φαγητό στον δρόμο της επιστροφής, πολύ καλή πρόταση είναι η Βλάχικη Γάστρα, ένα μίνι κρεατοφαγικό φεστιβάλ στη Ροδόπολη.

Στο φαράγγι της Οινόης, στον Μαραθώνα
Στον χάρτη εδώ 


Και δεύτερη φανταστική διαδρομή εντός Αττικής έχουμε, για όσους γκρινιάζουν ότι βαριούνται να οδηγούν. Η άγνωστη εν πολλοίς διαδρομή που ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, συνεχίζει στο λοφάκι με το Σπήλαιο του Πανός, συναντά ένα αρχαίο λιθόστρωτο και εν συνεχεία διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι της Οινόης, πριν καταλήξει στο φράγμα του Μαραθώνα. Η διαδρομή είναι κυκλική, έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, και θα σου πάρει περί τις τρεις ώρες για να τη διασχίσεις. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ και ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό της Καθημερινής, εδώ. Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής, πάρε ένα τηλέφωνο στη θρυλική Argentina στο Καλέντζι, να ξεκινήσουν να ψήνουν την καλύτερη ίσως μπριζόλα που έφαγες ποτέ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v