Γιορτινές βόλτες στην Αθήνα

Θέλουμε να βγούμε στους δρόμους της Αθήνας, συγκεκριμένα στους πεζόδρομους της, και να βολτάρουμε χωρίς έγνοιες.
Γιορτινές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα πόλη μαγική, πόλη αγαπημένη. Τις καθημερινές φαντάζει κόλαση, τα σαββατοκύριακα μοιάζει παράδεισος. Η ποικιλομορφία της, οι ιστορικές γειτονιές αλλά και οι πιο νεωτεριστικές αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ατελείωτο περπάτημα, χάζι σε βιτρίνες και «κάδρα» και φωτογραφίσεις για αρτιστίκ στόρι. Κάνουμε τον περίπατό μας, λοιπόν, σε τέσσερις αγαπημένους πεζόδρομους.

Στην Ερμού



Η Ερμού δεν είναι μόνο προορισμός για ψώνια. Αν την «πιάσετε» από το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ απέναντι από το Γκάζι, θα κάνετε μία από τις ομορφότερες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Θα περάσετε από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, θα δείτε μερικά πολύ εντυπωσιακά νεοκλασικά, όπως αυτό της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μην αψηφίσετε την συμβουλή μας  και ξεκινήσετε από Σύνταγμα: η διαδρομή με αφετηρία το Γκάζι έχει το πλεονέκτημα της Ακρόπολης. Αν περπατάτε βράδυ, δε, τη βλέπετε και φωτισμένη.

Μετά από τόσο περπάτημα, σας αξίζει λίγη ξεκούραση. Για καφέ επιλέγουμε ένα από τα μαγαζιά πέριξ του Συντάγματος. 

Κι αν κινηθούμε προς την Ερμού βραδινές ώρες, επιλέγουμε ένα από τα ατμοσφαιρικά μπαράκια του Συντάγματος. 

Στην Αδριανού



Πέριξ της οδού Ανδριανού, βρίσκονται πολλά από τα διαμάντια της Αρχαίας Αθήνας. Αν ξεκινήσετε από το Θησείο, θα αντικρύσετε στα αριστερά σας τον Βωμό της Αφροδίτης, τη Βασίλειο Στοά, και συνεχίζοντας κατευθυνόμενοι προς την Πλάκα θα αναγνωρίσετε (αν μέχρι τώρα το βλέμμα σας ήταν καρφωμένο σε κόσμο και μαγαζιά) τη Στοά του Αττάλου στη Βρυσακίου, τη Βιβλιοθήκη του Πανταίνου στην Ποικίλης, τη Βιβλιοθήκη του Ανδριανού, στην Άρεως ένα πρώην οθωμανικό τζαμί με λαογραφική τέχνη. Κι αν θέλετε οπωσδήποτε να ψωνίσετε κάτι, στην Ανδριανού θα βρείτε υπέροχα δερματάδικα με σανδάλια και τσάντες, κι οτιδήποτε φωνάζει «Αθήνα» χωρίς να κουβαλάει πολύ τουρισμό πάνω του. Η σικ πλευρά της τουριστικής αγοράς της Αθήνας, θα λέγαμε.

Για καφεδάκι κατευθυνόμαστε προς Πλάκα και καθόμαστε σε ένα από αυτά που σε πάνε σε άλλη εποχή.

Στη Χαϊμαντά και στους γύρω πεζόδρομους



Για κάποιον παράξενο λόγο, η Ερμού κρατά τα σκήπτρα των προορισμών για ψώνια. Ένα μικρό στενάκι όμως στο Χαλάνδρι, μαζί με τους τριγύρω πεζόδρομους που συνδέονται μεταξύ του, άνετα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον δημοφιλή δρόμο του κέντρου. Τον χειμώνα η Χαϊμαντά είναι ένα ευρωπαϊκό όνειρο. Εδώ και δύο δεκαετίες, στη συμβολή Χαϊμαντά και Πλάτωνος, δύο υπέροχοι μουσικοί, πατέρας και γιος, γεμίζουν με μαγικές νότες τους χαλανδριώτικους περιπάτους μας· πλέον είναι σήμα κατατεθέν στην περιοχή, κοντά στον κύριο που ψήνει κάστανα. Έξω από το «αρχαίο» εμπορικό κέντρο Platon Plaza ο Ντάνι σε στέλνει δεκαετίες πίσω με το κιόσκι του το οποίο σερβίρει στο χέρι μόνο ποπ-κορν και παγωτό μηχανής. Βιτρίνες πολλές για να χαζέψεις, παγκάκια για να ξεκουραστείς και χαλαρός στολισμός για θυμάσαι ότι έχουμε Χριστούγεννα. 

Για να κλείσουμε τη βόλτα μας και να ζεσταθούμε με ένα αχνιστό καφεδάκι εδώ.

Ή ζεσταινόμαστε με ένα scotch σε ένα από τα εναλλακτικά του μπαράκια.

Στη Γλυφάδα



Φυσικά, αν κατευθυνθούμε προς Γλυφάδα, θα περπατήσουμε στον δρόμο των Ποιητών. Η ανάπλαση του πεζόδρομου της Λαμπράκη, στο ύψος Μεταξά και Κύπρου, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου, περιλαμβάνει ειδικές πλάκες με στίχους από ποιήματα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Καβάφη, του Σολωμου, του Παλαμά, του Καρυωτάκη και άλλων ελλήνων ποιητών. Μάλιστα μαζί με το πρωτότυπο δίνεται και η αγγλική τους μετάφραση, σε περίπτωση που έχει έρθει κάποιος φίλος σας από το εξωτερικό για τις γιορτές. Ο πεζόδρομο είναι στρωμένος με πρωτότυπους κυβόλιθους, με πολύ πράσινο, για φτιάχνει ατμόσφαιρα με λάμπες και ρομαντικά παγκάκια.

Καθόμαστε για καφεδάκι ή early drink εδώ.

Και για γλυφαδιώτικες ποτάρες πάμε εδώ.

Στην Αιόλου



Κλείνουμε φυσικά με τον πιο must προορισμό για βόλτα εν Αθήναις. Θέλετε λόγους για να περπατήσετε την Αιόλου; Θα σας δώσουμε μερικούς. Τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού της οποίας η πρόσοψη στολίζει μία πλευρά της Αιόλου, κοντά στους Αέρηδες -fun fact: ήταν δώρο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα στους κατοίκους της πόλης που αγαπούσε και θαύμαζε. Την Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, με τους δύο χαρακτηριστικούς πυργίσκους της που θυμίζουν γοτθική αρχιτεκτονική «έθαψε» δύο αρχιτέκτονες και άλλαξε άλλους δύο μέχρι να ολοκληρωθεί. Το σχεδιασμένο από τον Τσίλερ Μέγαρο Μελά (Η Εθνική Τράπεζα, θυμίζουμε). Τον ναό της Αγίας Ειρήνης που μας θυμίζει λίγο την Παλιά Πόλη των Χανίων. Θέλετε κι άλλους λόγους;

Για καφέδες, νόστιμες διευθύνσεις και ποτάκια πέριξ της Αιόλου, επιλέγουμε ένα από αυτά τα μαγαζιά.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αιόλου και για τα μαγαζάκια της εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v