Αθήνα τον χειμώνα: 8 πράγματα που αγαπάμε

Αν θέλετε τη γνώμη μας, η Αθήνα τον χειμώνα είναι πιο ελκυστική, σχεδόν μαγική. Κι έχουμε λόγους για να το υποστηρίζουμε αυτό.
Αθήνα τον χειμώνα: 8 πράγματα που αγαπάμε
Βρισκόμαστε στο απόγειο της χειμερινής σεζόν – υπάρχουν παντού φωτάκια, στολίδια, μυρίζει τζάκι, άνθρωποι περπατούν σκυφτοί σαν υπερήρωες που εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, κόσμος συρρέει έξω από τα σινεμά, η Αθήνα τον χειμώνα γίνεται λιγάκι πιο ποιητική, πιο ανεκτή. Και δεν το λέμε έτσι στην τύχη. Έχουμε τους λόγους μας.

Το καλοκαίρι, ας είμαστε αντικειμενικοί, η Αθήνα δεν είναι και τόσο συμπαθητικοί. Χρειάζονται οάσεις δροσιάς για να την αντέξεις. Τον χειμώνα όμως θυμάσαι πόσο όμορφη πόλη είναι και τι μικρούς θησαυρός κρύβει.

Καταφύγιο Μπάφι

Αν υπάρχει απόλυτος χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα, αυτός είναι το καταφύγιο Μπάφι. Μετά από πεζοπορία μέσα στο κρύο και το αγιάζι, οι δεινοί περπατητές καταλήγουν στο καταφύγιο για να πιούν ένα ζεστό τσάι ή να απολαύσουν μία λαχταριστή κοτόσουπα. Το καταφύγιο με τις κουρελούδες και τα τζάκια του είναι μία ορεινή όαση για όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από το αστικό τοπίο. Πες για διαμονή και το βράδυ, πόσος κοστίζει σε ποιο τηλ το κανονίζεις, τι ισχύει τώρα με covid

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Έγινε ευρέως γνωστή στην καρδιά της καραντίνας ως ένας από τους λίγους προορισμούς όπου ο κόσμος μπορούσε να παρτάρει, και μοιραία ξεσήκωσε αντιδράσεις. Αυτό δεν άλλαξε όμως σε τίποτα την μοναδική ταυτότητα αυτής της πλατείας. Μία τόση δα έκταση που έχει τα πάντα. Τις Νοστιμιές της Μαίρης, μαγειρείο-προορισμός ηθοποιών και καλλιτεχνών, την πιο μοντέρνα Κυβέλη με την καλύτερη φέτα με κρούστα και μέλι της Αθήνας και το θεατρόφιλο κοινό, το It’s a Βίλατζ που το πρωί υποδέχεται αναγνώστες βιβλίων υπό τους ήχους της τζαζ και το βράδυ βάζει χορευτικά dj sets. Κυριολεκτικά μία μέρα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου γεμίζει άνετα. Την προτιμούμε τον χειμώνα, γιατί με τον καλοκαιρινό καύσωνα δεν αντέχεται και για πολύ.

Γιασεμί 

Το Γιασεμί πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χειμερινής Αθήνας. Ποιος μπορεί να φανταστεί την Αθήνα χωρίς τα Αναφιώτικα και τα Αναφιώτικα χωρίς το Γιασεμί; Το εσωτερικό του έχει το απόλυτο χειμερινό σκηνικό: ελαφρώς σκοτεινό όπως τα παλιά ισόγεια σπίτια, τζάκι, μία σάλα σαν έκθεση του Λούβρου κι όλα αυτά μαζί συνθέτουν έναν χώρο που θα μπορούσε να είναι το σπίτι της ωραίας των Αθηνών. Το αγαπάμε το Γιασεμί γιατί είναι από τα λίγα μέρη που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο.

Δείτε περισσότερα καφέ με τζάκι εδώ. 

Μουσείο Ακρόπολης

Μία ιδανική χειμερινή βόλτα έχει περπάτημα στην Αρεοπαγίτου με ζεστό καφεδάκι στο χέρι, μουσείο Ακρόπολης και μετά ξανά περπάτημα στην βραδινή αυτήν τη φορά Αρεοπαγίτου. Αγαπάμε το μουσείο της Ακρόπολης για διάφορους λόγους. Για το γεγονός ότι κάθε φορά μπορείς να μάθεις κάτι καινούριο – αν δεήσεις να διαβάσεις τις πινακίδες που περιγράφουν τα εκθέματα ή αυτές που δίνουν πληροφορίες. Για τις προβολές στον τελευταίο όροφο, για το εξαιρετικό gift shop του, αλλά και για το καφέ του που βλέπει Ακρόπολη και ενίοτε «φιλοξενεί» λάιβ ήχους από άρπα και ύδραυλη. 

Το γεγονός ότι ανοίγουν νέα μπαρ

Παρά τις αντίξοες συνθήκες η Αθήνα, σαν την Νέα Υόρκη περίπου, είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Και οι επιχειρηματίες της εστίασης το γνωρίζουν αυτό. Κάθε χρόνο φυτρώνουν νέα μπαρ σε όλη την Αθήνα, έτοιμα να μας σερβίρουν ευφάνταστα κοκτέιλ και να μας ταξιδέψουν με τις πλέον άλλου επιπέδου διακοσμήσεις τους. Το «μαροκινό» Copal στου Ψυρρή, το ιστορικό ξενοδοχείο Ολυμπιάς που απέκτησε roof garden και παίζει στα χρώματα γνωστού πίνακα του Mondrian, κι άλλα πόσα που ξεπηδούν συχνά πυκνά. 

Χριστούγεννα στην Κηφισιά

Δεν την τιμούμε συχνά την Κηφισιά ίσως επειδή είναι λίγο ακριβή και αδιάφορη. Υπάρχει όμως μία εποχή του χρόνου, ο χειμώνας, που αποκτά άλλη ατμόσφαιρα. Γεμάτη δέντρα, τσουχτερό μεν κρύο, αλλά χωρίς υγρασία, επιβλητικά κτίρια, πεζόδρομους, υπέροχη γιορτινή διακόσμηση που θυμίζει παραπέμπει σε ευρωπαϊκή πόλη και ενδείκνυται για χάζι. Κι όχι μόνο. Διοργανώνει και ωραιότατες εορταστικές εκδηλώσεις.

Au Revoir

Ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μπαρ της Αθήνας -από αυτά που «μυρίζουν» Νέα Υόρκη των 20’s με τραπεζάκια κολλημένα στον τοίχο, τους θαμώνες να κάθονται αντικρυστά και τη λάμπα τοίχου να τους φωτίζει διακριτικά τα πρόσωπα. Μπαρ που έχει πάρει σφραγίδα ιστορικότητας κι από το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο το κήρυξε διατηρητέο, αναβλύζει ρετρό νοσταλγία, καθότι υπήρξε στέκι μεγάλων καλλιτεχνών και προορισμός μετά από θεατρικές παραστάσεις. Έχει κι αυτό το εσωτερικό μπαλκονάκι με διάσπαρτα τραπεζάκια για όσους επιθυμούν την απόλυτη απομόνωση που μας κάνει να το αγαπάμε λίγο περισσότερο. Από τα κλασικότερα χειμωνιάτικα μπαρ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v