Σε αυτά τα καφέ θα πάθεις την Πλάκα σου

Αυτό το σαββατοκύριακο κατευθυνόμαστε προς την ομορφότερη και γραφικότερη γειτονιά της Αθήνας.
Σε αυτά τα καφέ θα πάθεις την Πλάκα σου
Στην Πλάκα πας για να νιώσεις τουρίστας στην πόλη σου, για να νιώσεις την πολυπολιτισμικότητα στο πετσί σου, να ακούσεις διάφορες γλώσσες σε κάθε στενό και πεζούλι της αρχαίας γειτονιάς, για να νιώσεις λίγο ότι ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. 

Αλλά και για να φας banana bread ή σάμαλι πολίτικο και για να γευτείς μυρωδάτους αχνιστούς καφέδες με φόντο τα Αναφιώτικα και τα πολύχρωμα παστέλ νεοκλασικά. 

Μελίνα

Λυσίου 22, Πλάκα, τηλ.: 210 3246501

Στην Πλάκα πουγυρίστηκε η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα, ένα καφέ φόρος-τιμής στην ελληνίδα ηθοποιό δε θα υπήρχε; Σε ένα χώρο μεταξύ παλιού καφενέ, ζαχαροπλαστείου «Αθηναϊκόν» και με ολίγη από Νέα Υόρκη, το καφέ Μελίνα κοσμεί τους τοίχους του με φωτογραφίες, πρώτα από όλα της Μελίνας, και μετά της Μελίνας με τον Ούλωφ Πάμε, την Ίντιρα Γκάντι, τον Σαλβατόρ Νταλί, τον Φεντερίκο Φελλίνι, τον Ωνάση, τον Καζαντζάκη, τον Χατζηδάκι, τον Κακογιάννη και φυσικά τον αγαπημένο της Ζυλ Ντασσέν. Σερβίρει άψογους παραδοσιακούς τουρκικούς καφέδες με πλούσιο καϊμάκι, γλυκά του κουταλιού για τους παραδοσιακούς αλλά και τσιζκέικ για τους πιο περίεργους. 

Κλεψύδρα

Θρασυβούλου 9 και Κλεψύδρας, Πλάκα, τηλ.: 210 3212493

Στην συμβολή των δρόμων Θρασύβουλου και Κλεψύδρας, ανάμεσα στα πολύχρωμα παστέλ νεοκλασικά που σου λέγαμε πριν, θα βρεις ένα απλό, λιτό καφενείο, σαν αυτά που σε τραβολογούσε ο παππούς σου όταν αναλάμβανε να σε προσέξει. Ξύλινες καρεκλίτσες, σεμεδάκια, τούρκικος καφές σερβιρισμένος σε μπρίκι, ό,τι έχεις στο μυαλό σου στο άκουσμα της λέξης «Πλάκα» θα το βρεις εδώ. 

Γλυκύς

Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Κάτω από την πλατεία Κυθαδηναίων και στην καρδιά της Πλάκας, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γλυκύς σερβίρει γλυκύ βραστόν, κι όχι μόνο, καφεδάκι, αλλά και για τους μερακλήδες, τσιπουράκι και σπιτικούς μεζέδες. Κλασικά μπλε μεταλλικά τραπεζάκια, με έντονο το ξύλινο στοιχείο, κορνίζες από ελληνικές, και μη, ταινίες ολούθε και μία βιντάζ σόμπα στη γωνία του καφενέ την οποία περιτριγυρίζουν λευκά διάφανα κουρτινάκια σαν από το σαλόνι της γιαγιάς, θα σε βάλουν απευθείας σε μουντ βέρου Αθηναίου.

Mostrou

Μνησικλέους 22, Πλάκα, τηλ: 698 868 6452

Ένα μικρό πλην περήφανο ταρατσάκι στην Πλάκα στέκεται «βράχος», κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με θέα τον Λυκαβηττό και πιάτο την Αθήνα. Υπήρξε στέκι υψηλών προσωπικοτήτων όπως του Αριστοτέλη Ωνάση και του Φρανκ Σινάτρα, ενώ με το που αγγίζεις το πόδι σου στο πάτωμα της αυλής, νιώθεις πάραυτα την ιστορική αύρα του μαγαζιού. Από το 1870 αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση και στέκι των Αθηναίων δίνοντας τη σκυτάλη στους επόμενους νοσταλγούς της παλιάς Αθήνας για να κρατήσουν ζωντανό τον ρομαντικό παλμό.

Γιασεμί 

Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 213 0417937

Δύσκολα θα βρεις διαθέσιμο τραπεζάκι, αλλά εμείς είμαστε της άποψης ότι ο επιμένων νικά· όχι πάντα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ισχύει. Σε μαξιλάρες στα σκαλάκια του, σε παγκάκια ή, αν ξύπνησες αρκετά νωρίς σε καρέκλες, θα απολαύσεις τον καφέ σου συνοδεία κάποιου γλυκού ταψιού, κάποιας σπιτικής του πίτας, κι αν σε πάρει η ώρα και πεινάσεις, το γιασεμί προσφέρει λαχταριστούς μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να εξερευνήσεις και το εσωτερικό του· τζάκι, μία σάλα που θυμίζει δωμάτιο του Λούβρου και ατμόσφαιρα η οποία οριακά σε κάνει να ντρέπεσαι να ακουμπήσεις το οτιδήποτε. Για τους κουλτουριάρηδες, να ενημερώσουμε ότι το Γιασεμί φιλοξενεί και εκθέσεις εικαστικών.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v