1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
2 ώριμα ροδάκινα (ή γιαρμάδες ή νεκταρίνια), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυδωνάτες φέτες
8 σύκα, πλυμένα και κομμένα στα 4
1 μέτριο αγγούρι, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
2 χούφτες τρυφερές πρασινάδες της αρεσκείας μας (baby σπανάκι, baby ρόκα, λόλα, βαλεριάνα, φύλλα μουστάρδας, κ.λπ.), πλυμένες και καλά στεγνωμένες
Φρέσκος βασιλικός
8 λεπτές φέτες λούζα Τήνου ή Μυκόνου ή Άνδρου
50 γρ. βολάκι Τήνου ή Άνδρου
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
Ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φέτες του κρεμμυδιού σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για περίπου 15΄ για να φύγει η πολλή αψάδα. Στραγγίζουμε.
Σε μπολ/σαλατιέρα βάζουμε τα ροδάκινα, τα σύκα, τα κρεμμύδια, το αγγούρι, τις πρασινάδες και τον βασιλικό.
Προσθέτουμε τη λούζα και ξυστά κομμάτια από το βολάκι που βγάζουμε με τον αποφλοιωτή των λαχανικών.
Ετοιμάζουμε το dressing: ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το ξίδι, αλατοπίπερο και προσθέτουμε αργά αργά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να ενωθεί το ξίδι με το λάδι.
Ρίχνουμε το dressing στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά, ιδανικά με τα χέρια μας, για να πάει σε κάθε υλικό.
Τρίβουμε προαιρετικά λίγο ακόμη πιπέρι και σερβίρουμε.