1 κομμάτι φρέσκο ginger, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γλ. σε σκόνη)
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
6 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. κόκκινες φακές
2-3 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών (ή νερό, αν δεν έχουμε, όχι κύβο του εμπορίου)
Χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι.
Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμη μέχρι να μυρίσει και αυτό, με προσοχή να μην καεί.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις φακές και ανακατεύουμε για να γυαλίσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα 2 λίτρα από τον ζωμό.
Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25', μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι φακές. Επειδή οι φακές φουσκώνουν όσο μαγειρεύονται, θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμη ζωμό ή νερό (το κάνουμε σταδιακά, ούτως ώστε τα υλικά να είναι πάντα καλυμμένα).
Πολτοποιούμε είτε στο blender είτε με το ραβδομπλέντερ κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε γαρνίροντας με το βότανο που επιλέξαμε.