1 κ.σ. καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί ή ισπανικό ξίδι Xérès
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
50 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη και σκληρή, θρυμματισμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φέτες του κρεμμυδιού σε μπολ που έχουμε γεμίσει με παγωμένο νερό και παγάκια (η διαδικασία κάνει το κρεμμύδι λιγότερο αψύ και πιο τραγανό). Τις αφήνουμε για 15΄ περίπου και μετά τις στραγγίζουμε.
Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους μεγέθους περίπου 2 x 2 εκ., αφαιρούμε τα σπόρια και βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλο μπολ/σαλατιέρα.
Κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Φροντίζουμε να πάρουμε και τα ζουμιά από το καρπούζι και τα ντοματίνια (σε αυτό βοηθάει ένα ξύλο κοπής με αυλάκι περιμετρικά).
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το sumac, το τσίλι, τα πιπέρια και τους σπόρους κόλιανδρου.
Προσθέτουμε τα βότανα και τη γλιστρίδα, εάν έχουμε.
Προσθέτουμε το ξίδι κα περιχύνουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να ενωθούν τα αρώματα, το λιγότερο για μία ώρα, ενώ μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο για 2 και 3 ώρες. Φροντίζουμε να το βγάλουμε από το ψυγείο για τουλάχιστον 15΄ πριν από την ώρα του φαγητού.