50 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα του ψωμιού
1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
500 γρ. καθαρισμένο νωπό αρακά (από περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), ή κατεψυγμένο, κατά προτίμηση βιολογικό
2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και όσο από το πράσινο μέρος είναι τρυφερό)
Αλατοπίπερο
1,5 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας
Τα φύλλα από ένα μεγαλούτσικο μαρούλι, χοντροκομμένα
6 κοφτές κ.σ. ξινή κρέμα ή κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα (ή φύλλα άγριου σκόρδου)
6 φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση προζυμένιο
Ανθός αλατιού για το πασπάλισμα του ψωμιού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα πράσα και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν σχεδόν εντελώς.
Προς το τέλος προσθέτουμε τα φύλλα του μαρουλιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.
Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί.
Τηγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού σε λίγο βούτυρο μέχρι να χρυσίσουν.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με την κρέμα, το σχοινόπρασο και λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο. Την απολαμβάνουμε ιδανικά χλιαρή κι όχι καυτή λόγω της ντελικάτης της γεύσης και συνοδεύουμε με το τηγανισμένο ψωμί το οποίο πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.