Μια σαλάτα με λούζα, βολάκι και φρούτα, που μοσχοβολάει καλοκαίρι στην Τήνο
Καθώς το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει, δείτε πώς θα φτιάξετε μια σαλάτα που θα σας θυμίζει την αγαπημένη Τήνο.

Καθώς το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει, δείτε πώς θα φτιάξετε μια σαλάτα που θα σας θυμίζει την αγαπημένη Τήνο.
Δεν ξέρω για σας, αλλά όταν πηγαίνω σε άλλους τόπους, εντός ή εκτός, η βαλίτσα της επιστροφής είναι πάντα πιο βαριά - για να ακριβολογήσω πολύ πιο βαριά -, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγοράσω τις τοπικές λιχουδιές. Ενθύμια πολύτιμα και τιμή στους ανθρώπους που συχνά με κόπους και βάσανα, προσπαθούν να κρατήσουν τις ιδιαίτερες γεύσεις τους που κουβαλούν και κάτι παραπάνω, πιο σπουδαίο ακόμα. Τη μνήμη που ονομάζουμε παράδοση.
Από το φετινό μου ταξίδι στην Τήνο (διαβάστε εδώ τι έγραψα προ ημερών) έφερα κάππαρη, κρασιά, λούζα και τέσσερα τυριά: βολάκι, γραβιέρα, μαλαθούνι και καρίκι. Όλα αυτά από το καταπληκτικό κρεοπωλείο-παντοπωλείο του Μάρκου Κροντηρά, στο κέντρο της πόλης της Τήνου, ο οποίος με εξυπηρέτησε με κέφι και ευγένεια περισσή. Έφερα και τα λιμπιστικά λυχναράκια από το ζαχαροπλαστείο του Μεσκλιέ, αυτά τα κεντητά υφάλμυρα τυροπιτάκια που παραδοσιακά φτιάχνονται για τη Λαμπρή με το φρέσκο ανοιξιάτικο τυρί, αλλά που τα βρίσκεις κι ολοχρονίς, προς μεγάλη μου χαρά. Κι έτσι προχτές έφτιαξα μια σαλάτα με ροδάκινα που κοντεύουν να τελειώσουν για φέτος, σύκα που μόλις άρχισαν, τη λούζα και το βολάκι από την Τήνο. Η γλύκα και το φίνο άρωμα των καλοκαιρινών φρούτων, η αλμύρα και τα μπαχάρια της λούζας και η ζωντανή, ξινούτσικη γεύση από το βολάκι έδεσαν μεταξύ τους λες και ήταν γεννημένα για να είναι μαζί. Με λίγα παξιμάδια και ροζέ κρασί το δείπνο ήταν βασιλικό και το σπουδαιότερο, με ξαναπήγε για λίγο στο νησί.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΣΥΚΑ, ΛΟΥΖΑ & ΒΟΛΑΚΙ ΤΗΝΟΥ
Για 4 άτομα
Καθαρίζουμε ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι, το κόβουμε σε λεπτά μισοφέγγαρα και το βάζουμε για 15΄περίπου σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να φύγει η πολλή αψάδα. Το στραγγίζουμε καλά. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε 2 ώριμα ροδάκινα (ή γιαρμάδες ή νεκταρίνια) και τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες. Πλένουμε 8 σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Πλένουμε ένα σφιχτό αγγούρι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πλένουμε και στεγνώνουμε επιμελώς λίγες πρασινάδες της αρεσκείας μας: τρυφερό σπανάκι, ρόκα, λόλα, φύλλα βαλεριάνας, μουστάρδας, κ.λπ. Ψιλοκόβουμε μπόλικο φρέσκο βασιλικό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και προσθέτουμε λεπτές φέτες τηνιακής λούζας και ξυστά κομμάτια από τηνιακό βολάκι που βγάζουμε με τον αποφλοιωτή των λαχανικών.
Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας 1 κ.σ. περίπου καλής ποιότητας ξίδι είτε από κρασί είτε από sherry με 1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε αργά αργά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να ενωθεί το ξίδι με το λάδι. Ρίχνουμε το dressing στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά, ιδανικά με τα χέρια μας, για να πάει σε κάθε υλικό. Τρίβουμε προαιρετικά λίγο ακόμη πιπέρι και σερβίρουμε.
Tips