½ κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη (ή ολόκληροι σπόροι κοπανισμένοι στο γουδί)
Αλατοπίπερο
1 μεγάλη χούφτα από 3 είδη ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, σε όποιον συνδυασμό μας αρέσει: βασιλικός, εστραγκόν, μυρώνια, μαϊντανός, δυόσμος, κόλιανδρος
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι και χυμός από ½ ή μισό παστό λεμόνι (φλούδα και σάρκα) κομμένο σε μικρούς κύβους
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Χαράζουμε τη βάση των ντοματών σε σχήμα σταυρού, με μυτερό μαχαιράκι, προσέχοντας να μην κόψουμε βαθιά στη σάρκα τους.
Τις ζεματάμε σε βραστό νερό και μόλις δούμε ότι η φλούδα αρχίζει να ξεκολλάει από τη σάρκα (αυτό θα γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, το πολύ σε 1΄-2΄, ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι), τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και μπόλικα παγάκια μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε και τις κόβουμε σε πολύ μικρούς κύβους. Κάνουμε αυτή την εργασία σε ξύλο κοπής που καλό είναι να έχει αυλάκι γύρω γύρω για να συλλέξουμε το ζουμί.
Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες και το ζουμί τους σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τον κόλιανδρο.
Προσθέτουμε τα βότανα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού (ή το παστό λεμόνι μαζί με λίγο από την άρμη του).
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
Αφήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον για να μαριναριστούν οι ντομάτες και να ανακατευτούν τα αρώματα της σάλτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Η σάλτσα, που φτιάχτηκε αρχικά ως ένα είδος κοντιμέντου/αρτύματος για να συνοδεύει ψάρι και θαλασσινά, ταιριάζει και με τις βραστές σαλάτες των καλοκαιρινών κηπευτικών (κολοκυθάκια, βλίτα, αρμύρα, αμπελοφάσουλα, κ.λπ.).