300 γρ. φρέσκο αρακά (καθαρό βάρος 150 γρ.) ή κατεψυγμένο, βιολογικό κατά προτίμηση, που τον έχουμε ξεπαγώσει
1 μάτσο άγρια σπαράγγια, ωμά (ή κοινά πράσινα, καθαρισμένα και ελαφρώς ζεματισμένα)
2 αυγά
1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
Αλατοπίπερο
1 μεγάλη χούφτα ανάμικτα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά βότανα π.χ. άνηθο, δυόσμο, βασιλικό
Λίγα τρυφερά φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια (το κάτω πράσινο μέρος τους) ή από άγρια σκόρδα (προαιρετικά)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για τάρτες με τη ζύμη και την τρυπάμε σε όλη της την επιφάνεια και τα τοιχώματα με πιρούνι.
Καθαρίζουμε τον αρακά, τον πλένουμε με τρεχούμενο νερό, τον στραγγίζουμε και τον σκουπίζουμε επιμελώς με απορροφητικό χαρτί. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσει.
Σε μπολ βάζουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με πιρούνι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι, πιπέρι και τη μουστάρδα και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τον καθαρισμένο αρακά (αφού κρατήσουμε λίγο για την επιφάνεια της τάρτας) και τα βότανα (αφού κρατήσουμε λίγα για το στόλισμα) και ανακατεύουμε με το μίγμα.
Γεμίζουμε την τάρτα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Αραδιάζουμε τα σπαράγγια, τον αρακά που κρατήσαμε και τα φύλλα από τα κρεμμυδάκια ή τα άγρια σκόρδα, εφόσον τα έχουμε επιλέξει.
Τοποθετούμε τη φόρμα στον φούρνο με τον πάτο να εφάπτεται στο κάτω μέρος για να ψηθεί καλά η ζύμη από κάτω και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄ μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη.
Αφήνουμε την τάρτα να χλιάνει, την κόβουμε σε κομμάτια και προσθέτουμε από πάνω τα βότανα που κρατήσαμε.
Την απολαμβάνουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατηρούμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε ήπια στον συμβατικό φούρνο, σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη από 100ο C.