Εαρινή ισημερία, υπερπανσέληνος και μια πορτοκαλιά σούπα

Η Αγάπη γιορτάζει την ισημερία με μία μαγική σούπα, με ακόμα πιο μαγικό χρώμα…
Εαρινή ισημερία, υπερπανσέληνος και μια πορτοκαλιά σούπα

της Αγάπης Μαργετίδη

Διαβάζω πως η σημερινή εαρινή ισημερία που όλοι προσμένουμε με χαρά θα συνοδεύεται από εκθαμβωτική υπερπανσέληνο. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι έχουν να τραβήξουν τα ματάκια μας από κάτι πορτοκαλιές κουκκίδες σε μαύρο φόντο, θαμπές ως επί το πλείστον, που θα πρέπει να έχεις μεγάλη φαντασία για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, αν και οι συνοδευτικές λεζάντες με τα δεκάδες θαυμαστικά θα φροντίσουν για την ενδελεχή ενημέρωσή μας. Κι άντε μετά να μην κάνεις λάϊκ στην φωτογραφία της κολλητής σου, να κατεβάσει μούτρα, ίσως και να μη σου ξαναμιλήσει ποτέ. Εγώ πάντως δεν το διακινδυνεύω, και λάϊκ θα κάνω, και καρδούλες θα βάλω κι έκπληκτες φατσούλες, τα πάντα όλα!

Ουδόλως όμως σκοπεύω να περιμένω ξάγρυπνη την υπερπανσέληνο που θα κάνει την εμφάνισή της στις 03:43 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν θα έχουμε ήδη μπει στην άνοιξη από τις 23:58 της Τετάρτης, εκτός κι αν σεληνιαστώ. Αντ’ αυτού θα σας την προσφέρω στο πιάτο. Θα γευτείτε μια εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική σούπα βελουτέ με τρία πορτοκαλιά στοιχεία : καρότα, κόκκινες φακές και πορτοκάλι. Είναι απολύτως χορτοφαγική και βεβαίως νηστίσιμη. Άντε, σας έφεξε πάλι, σαν το φεγγαράκι το λαμπρό!



ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για 6 άτομα. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου, 1 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη και 1 κομμάτι φρέσκο ginger ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γλ. ginger σε σκόνη). Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη, 6 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και 200 γρ. κόκκινες φακές. Γυρίζουμε λίγο τα υλικά για να γυαλίσουν, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 3 lt ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή εάν δεν έχουμε, σκέτο νερό – βλ. tips). Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι φακές. Επειδή οι φακές φουσκώνουν όσο μαγειρεύονται, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμη ζωμό ή νερό. Πολτοποιούμε είτε στο blender είτε με το ραβδομπλέντερ κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό για όσους προτιμούν).

Tips
• Εάν δεν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών και χρησιμοποιήσετε νερό, θα σας πρότεινα να ψήσετε πρώτα τα καρότα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για να νοστιμίσουν. Είναι μια δουλειά παραπάνω αλλά χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
• Όπως σας έχω ξαναπεί, καλό είναι όταν πολτοποιούμε τα υλικά για βελουτέ σούπες, να μην βάζουμε μεμιάς όλη την ποσότητα των υγρών για να μην είναι η σούπα πολύ αραιή και χρειαστεί να την ξαναβράσουμε για να εξατμισθεί το υπερβάλλον υγρό. Είναι σαφώς πιο απλό να την αραιώνουμε σταδιακά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v