Μια πανάλαφρη τάρτα με ανθότυρο, ωδή στην άνοιξη

Η Αγάπη μάς κερνάει μια τάρτα με χλωρό τυρί, αρακά, σπαράγγια και μυρωδικά που μοσχοβολάει άνοιξη.

Μια πανάλαφρη τάρτα με ανθότυρο, ωδή στην άνοιξη

Όταν μπλοκάρω στο αέναο, βασανιστικό ερώτημα «τι θα φάμε πάλι σήμερα;» κι όταν δεν θέλω να μπω στην κουζίνα για ατέλειωτες ώρες, οι τάρτες έρχονται πρώτες στο μυαλό μου. Οι περισσότερες είναι εύκολες, γρήγορες και σηκώνουν άπειρους συνδυασμούς και αυτοσχεδιασμούς. Την άνοιξη, με τα τόσα ζαρζαβατικά και τα δικά μας πεντανόστιμα χλωρά τυριά, το θέμα γίνεται ακόμα πιο εύκολο.

Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τάρτες έχουν κι άλλο ένα καλό: όσο νόστιμες είναι, άλλο τόσο είναι κι ελαφριές, παρόλο που είναι χορταστικές. Όταν λέω ελαφριές δεν εννοώ ακριβώς διαιτητικές γιατί αρνούμαι σθεναρά να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε προϊόν αναγράφει τη λέξη ‘light’, γνωρίζοντας πως όπου υπάρχει αυτή η διαβολολέξη το υλικό έχει υποστεί τέτοια χημική επεξεργασία, που τελικά γίνεται βλαβερό, χώρια που χάνει όλη του τη γεύση. Η λέξη ελαφριά εδώ έχει να κάνει με τη φίνα γεύση και το άρωμα από τα λίγα εποχικά, εκλεκτά υλικά και την απουσία πολύ λιπαρών στοιχείων όπως η κρέμα γάλακτος ή τα αλλαντικά. 

Η τάρτα που έφτιαξα προχτές ήταν ανοιξιάτικη κι ελαφριά όσο δεν λέγεται. Χλωρό τυρί, φρέσκα ζαρζαβατικά και άφθονα μυρωδικά. Θέλετε να την δοκιμάσετε; Ιδού.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ, ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΑΡΑΚΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Για 4 άτομα

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης. Στρώνουμε μια φόρμα για τάρτες με ζύμη κουρού ή σφολιάτα και την τρυπάμε σε όλη της την επιφάνεια με πιρούνι, μην παραλείποντας και τα τοιχώματα (αν τη φτιάξετε μόνοι σας, τόσο το καλύτερο).

 

Σε ένα μπολ βάζουμε 400 γρ. νωπό ανθότυρο που έχουμε βγάλει λίγη ώρα πριν από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε 1 κεσέ των 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 4 κ.σ. λεπτοτριμμένο ώριμο κίτρινο τυρί (γραβιέρα ή παρμεζάνα) και ανακατεύουμε. Χτυπάμε 2 αυγά με αλάτι, πιπέρι και 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα και τα προσθέτουμε στο μπολ. Καθαρίζουμε 300 γρ. φρέσκο αρακά που θα δώσει καθαρό βάρος περίπου 150 γρ. Τον πλένουμε με τρεχούμενο νερό, τον στραγγίζουμε και τον σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Τον αλατοπιπερώνουμε και τον αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσει. Κρατάμε μια χούφτα για το στόλισμα της τάρτας και ανακατεύουμε τον υπόλοιπο στο μπολ με το μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε μια μεγάλη χούφτα ανάμικτα ψιλοκομμένα μυρωδικά: άνηθο, δυόσμο και βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την τάρτα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και στολίζουμε με 1 μάτσο άγρια σπαράγγια, τον αρακά που κρατήσαμε και λίγα φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια (το κάτω πράσινο μέρος τους).

 

Τοποθετούμε τη φόρμα στον φούρνο με τον πάτο να εφάπτεται στο κάτω μέρος για να ψηθεί καλά η ζύμη από κάτω. Ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄ μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη. Αφήνουμε την τάρτα να χλιάνει, την κόβουμε σε κομμάτια και προσθέτουμε από πάνω λίγα ακόμη ψιλοκομμένα μυρωδικά. Την απολαμβάνουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Tips

  • Το ανθότυρο παράγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αγαπώ ιδιαιτέρως τον αλατισμένο ανθότυρο της Κρήτης (στο νησί το ανθότυρο είναι αρσενικού γένους – αθότυρος στην τοπική γλώσσα – αλλά ονομάζεται και μυζήθρα). Αν θέλετε πιο αψιά γεύση επιλέξτε ξινομυζήθρα, πάλι από την Κρήτη.
  • Αν βρείτε γνήσιο γιαούρτι σακούλας, προτιμήστε το. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω του ότι είναι αρκετά πιο όξινο, συστήνω να βάλετε ανθότυρο και όχι ξινομυζήθρα.
  • Επέλεξα να μην ζεματίσω τον τρυφερό ανοιξιάτικο αρακά. Ψήθηκε και μαλάκωσε όσο μου αρέσει, παραμένοντας όμως τραγανός. Εάν εσείς προτιμάτε, ζεματίστε τον για 2΄-3΄ και βουτήξτε τον σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
  • Αν δεν βρείτε φρέσκο αρακά (η εποχή του δεν κρατάει πολύ) αντικαταστήστε με κατεψυγμένο. Αποψύξτε τον για να αποβάλει τα υγρά του. Δεν χρειάζεται ζεμάτισμα γιατί είναι ήδη ζεματισμένος πριν καταψυχθεί. Σας συνιστώ να τον επιλέξετε βιολογικό γιατί είναι πολύ τρυφερός και νόστιμος.
  • Τα λεπτά άγρια σπαράγγια δεν χρειάζονται ούτε καθάρισμα ούτε ζεμάτισμα. Αν δεν βρείτε άγρια και πάρετε τα κοινά, θα καθαρίσετε το κάτω μέρος τους αφού τα κόψετε εκεί που σπάνε όταν τα λυγίσετε και θα τα ζεματίσετε. Σας συνιστώ να τα διαλέξετε όσο πιο λεπτά γίνεται.
  • Εάν έφτιαχνα την τάρτα λίγες μέρες πριν, θα αντικαθιστούσα ένα από τα μυρωδικά με φύλλα άγριου σκόρδου. Δυστυχώς, όμως, η εποχή του τελείωσε. Κρατήστε τη σημείωση για την επόμενη άνοιξη. Με την ευκαιρία, σας θυμίζω ένα παλιότερο άρθρο μου για το πώς διαχειριζόμαστε τα φρέσκα μυρωδικά: πατήστε εδώ.
  • Όλες οι ζύμες, ανεξαιρέτως, απεχθάνονται τον φούρνο μικροκυμάτων. Εάν περισσέψει, είτε θα την βγάλετε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε θα τη ζεστάνετε σε ήπιο φούρνο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v