600 γρ. αμπελοφάσουλα, κομμένα σε κομμάτια μήκους περίπου 8 εκ.
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή λάδι μουστάρδας
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες νωπές πιπερίτσες τσίλι ή λίγο μπούκοβο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη ή τριμμένη στον λεπτό τρίφτη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο
1 κομμάτι νωπό τζίντζερ ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον λεπτό τρίφτη (εναλλακτικά 1 γεμάτο κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη)
1 κομμάτι νωπό κουρκουμά ίσο με τον δείκτη μας, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον λεπτό τρίφτη (εναλλακτικά 1 κοφτό κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη)
2 κ.γλ. σιναπόσπορους
2 χούφτες χοντροκομμένα κάσιους (ωμά και ανάλατα που θα χρειαστεί να τα καβουρδίσουμε και να τα αλατίσουμε, ψημένα και ανάλατα που θα χρειαστεί να τα αλατίσουμε ή μίγμα ψημένων και ανάλατων με ψημένα και αλατισμένα που δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι)
Ψιλοκομμένο νωπό κόλιανδρο ή/και βασιλικό για το σερβίρισμα
Φέτες lime για το σερβίρισμα
Βρασμένο ρύζι basmati ή jasmine για συνοδευτικό ή ινδικές πίτες ή αραβικές πίτες
Εκτέλεση:
Ζεματάμε τα αμπελοφάσουλα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι ίσα να μαλακώσουν γιατί θα μαγειρευτούν λίγο περισσότερο αργότερα.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Το βοηθάμε με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό για να αχνιστεί χωρίς να καεί.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, τους σιναπόσπορους και το τσίλι και σοτάρουμε για λίγο ακόμη μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για πολύ λίγο μέχρι να μυρίσει.
Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα κάσιους, ανακατεύουμε και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε κάθε πιάτο ρύζι, μοιράζουμε τα αμπελοφάσουλα, πασπαλίζουμε με τα μυριστικά και προσθέτουμε και από μία φέτα lime.