Αυτές είναι οι ωραιότερες μαγιάτικες εκδρομές

Στην Εύβοια, την Αίγινα, το Λεωνίδιο και αλλού, έξι τέλειες εκδρομές μονοήμερες ή του Σαββατοκύριακου, για να (ξανα)πιάσεις τον Μάη.
Αυτές είναι οι ωραιότερες μαγιάτικες εκδρομές
της Ηρώς Κουνάδη

Ο ωραιότερος, ο φωτεινότερος, ο πιο ανοιξιάτικος μήνας της άνοιξης είναι εδώ, και μας βάζει στον πειρασμό να τον γιορτάσουμε με μια εκδρομή στην εξοχή –μονοήμερη αν το ταμείο είναι μείον, ή ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο αν η ΔΕΗ δεν σου έχει φάει ακόμα το τελευταίο σου ευρώ.

Εν αρχή ην οι μονοήμερες

Θα ξεκινήσουμε από τα σούπερ κοντινά, και συγκεκριμένα από τον Μαραθώνα, που τα έχει όλα και συμφέρει: Και τέλεια αμμουδερή παραλία στα πόδια του πευκοδάσους του Σχινιά για τα πρώτα πλατσουρίσματα, και καταπράσινο φαράγγι για μεγάλη, απολαυστική πεζοπορία που ξεκινά από τον Πύργο της Οινόης, και αξιοθέατα σαν τον Τύμβο και Ιερό των Αιγυπτίων Θεών για τους λάτρεις της Ιστορίας, και ονειρικά κοψίδια στην Αρτζενίνα για όσους πηγαίνουν μονοήμερες κυρίως για το φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Δεύτερη πρόταση μια ωρίτσα μακριά, το πάντα αγαπημένο Πόρτο Γερμενό, που έχει καταρχάς την παραλία με τα πιο τιρκουάζ νερά σε όλη την Αττική, το ξακουστό και κοσμαγάπητο Προσήλι. Επίσης, μικρή πεζοπορία στο Κάστρο των Αιγοσθενών και μεγάλη στο Μονοπάτι της Αλκυόνης, που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, ό,τι πρέπει για Μάη μήνα. Και ολόφρεσκο ψάρι σε καλές τιμές σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο της παραλίας, στο ταβερνάκι που λέγεται εύγλωττα Παραλία, στο Αλεποχώρι.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό 

Αν πάλι νοσταλγείς νησί, η Αίγινα γίνεται πανεύκολα και μονοήμερη, με πλοία να πηγαινοέρχονται σχεδόν ανά μία ώρα από νωρίς το πρωί μέχρι τις 21.30 το βράδυ, και εισιτήριο πήγαινε-έλα κάτι λιγότερο από 20€ το άτομο. Αν έχεις ποδήλατο να το πάρεις μαζί (τζάμπα είναι) για να κάνεις την τέλεια παραθαλάσσια διαδρομή ως την Πέρδικα, που είναι το πιο νησιώτικο χωριό του νησιού, και βλέπει κι ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα. Επίσης, sightseeing στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, δίπλα στο λιμάνι, πικνίκ στο λουλουδιασμένο λοφάκι της Παληαχώρας, ουζάκια και μεζέδες πλάι στο κύμα στο Δρομάκι και στον ΝΟΑ, και βόλτες μέχρι τελικής πτώσης στα γραφικά σοκάκια του λιμανιού, και στον παραθαλάσσιο δρόμο που πάει από την Αίγινα προς την Σουβάλα, περνώντας από το σπίτι του Καζαντζάκη (δεν είναι επισκέψιμο).

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μονοήμερη στην Αίγινα



Βάλε και δεύτερη μέρα, κυρ-Στέφανε

Εξαιρετική, και λιγότερο συνηθισμένη, πρόταση είναι η περιοχή γύρω από τις Πετριές της Εύβοιας: Παραθαλάσσια, από την πλευρά του Αιγαίου, κέντρο και προς τον νότο όπως κοιτάς τον χάρτη, καταπράσινη καθώς έμεινε αλώβητη από τις εφιαλτικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού. Έχει φανταστικές παραλίες (τον Κάλαμο, το Κλιμάκι, την Κορασίδα και τη Λιανή Άμμο) και χωριά σαν τους Αγίους Αποστόλους ιδανικά για ουζάκι και μεζέ πλάι στην θάλασσα (πιάσε οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Πετράδι για γαριδομακαρονάδα που θα θυμάσαι μια ζωή). Για να ξεμουδιάσεις, τέλεια είναι η πεζοπορία-ανάβαση στο Κάστρο της Λίμνης Δύστος. Για διαμονή, σημείωσε το Villa Von Sophia, 5 λεπτά έξω από τους Αγίους Αποστόλους (από 60€ το δίκλινο). 

Τέλειο γι’ αυτή την εποχή είναι επίσης το Λεωνίδιο, που ακροβατεί μεταξύ βουνού και θάλασσας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα νερά του Μυρτώου. Εδώ αναλόγως καιρού και διάθεσης έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε βουτιές στις βοτσαλωτές παραλίες της Πλάκας και των Πούλιθρων, και πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα μονοπάτια στο βουνό, γύρω από την ξακουστή Μονή Ελώνης. Βέβαια, η μισή χαρά κάθε εκδρομής εδώ είναι το ίδιο το Λεωνίδιο, φωλιασμένο κάτω από τα πελώρια κατακόκκινα βράχια που το έκαναν δημοφιλή αναρριχητικό προορισμό στα πέρατα του κόσμου, με τα γραφικά δρομάκια του γεμάτα συμπαθέστατα café και ταβερνάκια. Για διαμονή, καλή low budget πρόταση είναι το Leonidio Rocks (46€ το τρίκλινο) αλλά αν το μπάτζετ σηκώνει κάτι παραπάνω με το χέρι στην καρδιά θα προτείνουμε το Αγρόκτημα (από 73€ το δίκλινο). 

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια εκδρομή στο καστανοδάσος του Πάρνωνα 



Αίσθηση νησιού αλλά χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε πλοίο προσφέρει απλόχερα το Γαλαξίδι: Βόλτες σε απολύτως νησιώτικα σοκάκια, ανάμεσα σε εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, πλατσουρίσματα στις μικρές παραλίες της Πέρα Πάντας, και απόσταση αναπνοής τόσο από τα χωριά και τα μονοπάτια του Παρνασσού, όσο και από τον φαντασμαγορικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, μην χάσετε σε καμία περίπτωση το μονοπάτι που κατηφορίζει τη λουλουδιασμένη πλαγιά από τους Δελφούς προς το χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό. Διαμονή στο Πόρτο Λουρμπά (από 47€ το δίκλινο) και στο εξαιρετικά low budget Φιλοξένια (από 36€ το δίκλινο). 

Διαβάστε περισσότερα - Γιατί να πας καλοκαίρι Γαλαξίδι; 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v