Τέλειες εκδρομές που δεν χρειάζονται βενζίνη

Στο Ναύπλιο, το Ξυλόκαστρο, τη Χαλκίδα και τα νησιά του Σαρωνικού, πάμε ανοιξιάτικες εκδρομές χωρίς αυτοκίνητο.
Τέλειες εκδρομές που δεν χρειάζονται βενζίνη
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο οι τιμές της βενζίνης τραβούν την ανηφόρα, τόσο αναζητούμε (και βρίσκουμε) εναλλακτικές λύσεις για τις εκδρομές μας τις επιούσιες, που ειδικά την άνοιξη αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα. Με λεωφορεία και βαπόρια, λοιπόν, φεύγουμε για…

Τα νησάκια του Σαρωνικού



Ναι, η Ύδρα που έχει το πλεονέκτημα όχι απλά να μην χρειάζεται αλλά και να μην επιτρέπει καν αυτοκίνητα, έχει ταυτόχρονα το μειονέκτημα των ακριβών ακτοπλοϊκών (66€ πήγαινε-έλα). Η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι όμως δεν θα σου κοστίσουν περισσότερα από 18€ έως 28€ μετ’ επιστροφής (η φθηνότερη είναι η Αίγινα, ο ακριβότερος ο Πόρος) και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ: Το ποδήλατό σου ταξιδεύει δωρεάν στο ferry boat, και είναι ό,τι πρέπει για τις ανοιξιάτικες διαδρομές σου στο –εκάστοτε– νησί. Αν δεν έχεις ποδήλατο, το Αγκίστρι είναι αρκετά μικρούλι για να το γυρίσεις με τα πόδια, στην δε Αίγινα μπορείς να επικεντρωθείς στην πόλη, τόσο για αξιοθέατα (τον Ναό του Απόλλωνα και το μουσείο του) όσο και για ουζάκια πλάι στο κύμα, βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά, και πλατσουρίσματα στις παραλίες της Αύρας και της Κολώνας.

Διαβάστε περισσότερα – Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα | Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο στο Αγκίστρι; 

Το Ναύπλιο



Είναι η απόλυτη ανοιξιάτικη εκδρομή σε compact συσκευασία: Έχει και ατελείωτες βόλτες να κάνεις με παγωτό χωνάκι στο χέρι στα σοκάκια της παλιάς πόλης, και όχι ένα αλλά δύο φανταστικά κάστρα για το sightseeing σου, και σούπερ επιλογές για φαγητό σε τραπεζάκια έξω, και παραλιούλα για να επιχειρήσεις τις πρώτες σου βουτιές –την Αρβανιτιά, στην οποία καταλήγει μια από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες διαδρομές που έχεις περπατήσει, ο περίφημος Γύρος της Αρβανιτιάς. Το ΚΤΕΛ Αργολίδας φτάνει από τον Κηφισό στο Ναύπλιο σε δύο ώρες, σε αφήνει δυο βήματα από την είσοδο της παλιάς πόλης, και δεν κοστίζει περισσότερα από 26€ πήγαινε-έλα.

Διαβάστε περισσότερα – 10 τρόποι να αγαπήσετε το Ναύπλιο 

Στο Ξυλόκαστρο



Πιθανότατα το ξέρεις για την παραλία του, που την αγαπούν πολύ οι οικογένειες με πιτσιρίκια γιατί έχει καθαρά, ρηχά νερά και απόσταση από την Αθήνα που δεν ευνοεί τις γκρίνιες μέσα στο αυτοκίνητο. Πέρα, όμως, από τα πλατσουρίσματα που δεν αγαπάμε όλοι Απρίλη μήνα, εδώ έχεις να περπατήσεις κι ένα φανταστικό πευκοδάσος, τον Πευκιά, που απλώνεται πλάι στην θάλασσα, και να χαζέψεις (με) την εντυπωσιακή βίλα του Άγγελου Σικελιανού, που τη σχεδίασε ο ίδιος. Βάλε και το Ακρωτήρι, που απλώνει τραπεζάκια εκεί που σκάει το κύμα κι είναι ό,τι πρέπει για ουζάκι και ψαρομεζέ, κι έχεις το τέλειο σενάριο μονοήμερης.

Να σε φέρει ως εδώ αναλαμβάνει ο προαστιακός, με δρομολόγια όλες τις ώρες της ημέρας από την Αθήνα. Θα χρειαστεί να αλλάξεις τραίνο στο Κιάτο, αλλά μικρό το κακό μπροστά στην οικονομία που θα κάνεις σε βενζίνη (26€ κάνει το εισιτήριο πήγαινε-έλα από οποιοδήποτε σταθμό της Αθήνας ή του Πειραιά).

Η Χαλκίδα



Παραλιακή περαντζάδα για βόλτες στον ήλιο; Έχει. Ουζερί για να υποδεχτούμε την άνοιξη με την ιεροτελεστία των ψαρομεζέδων; Απ’ αυτά κι αν έχει. Κάστρο του 17ου αιώνα, που απολαμβάνει και φαντασμαγορική θέα στο ηλιοβασίλεμα; Βεβαίως. Και το καλύτερο: Ο προαστιακός σε φέρνει στη Χαλκίδα με 6,50€, οπότε το πήγαινε-έλα δεν θα σου κοστίσει παραπάνω από 13€. Αν δεν ξέρεις πού να (πρωτο)πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό, σημείωσε στα «οπωσδήποτε» για θαλασσινά μετά ούζου τα 25 Δράμια και για μεζεδάκια στεριανά το Μεζεδοπωλείο της Αργυρώς.

Διαβάστε περισσότερα - Μια σούπερ μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v