Γιατί να πας καλοκαίρι Γαλαξίδι;

Στα πόδια του Παρνασσού, ξέρουμε ένα νησί… στεριανό, με ωραίες παραλίες, σούπερ διαδρομές γύρω του και καλές τιμές για τις καλοκαιρινές εκδρομές σου.

Γιατί να πας καλοκαίρι Γαλαξίδι;

Παραδοσιακά συνδεδεμένο με τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές αποδράσεις μας, το Γαλαξίδι είναι μια απροσδόκητη μεν, φανταστική δε επιλογή και για τις καλοκαιρινές εκδρομές και (γιατί όχι;) διακοπές σου: Τρεις ωρίτσες μακριά από την Αθήνα, με αίσθηση νησιού αλλά χωρίς καράβια και συνωστισμούς, στα πόδια του πάντα δροσερού Παρνασσού και με ένα σωρό επιλογές για εξερεύνηση γύρω του. Κι αυτοί είναι όλοι οι λόγοι να το βάλεις στο διακοπο-πρόγραμμα.

Για τις βόλτες σε απολύτως νησιώτικα σοκάκια

Επιβλητικά καπετανόσπιτα με χρωματιστές προσόψεις, μαρμάρινες αψίδες, βοτσαλωτές αυλές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια, πέτρινα μπαλκόνια στολισμένα με τα παλιά ακρόπρωρα των πλοίων και κατακόκκινες κεραμοσκεπές είναι το σκηνικό κάθε βόλτας στα ανηφορικά σοκάκια του Γαλαξιδίου. Εδώ, ανάμεσα σε καφεδάκια πλάι στο κύμα και τσιμπούσια με θαλασσινά και ουζάκια, θα βολτάρεις επίσης στη μεγάλη παραλιακή περαντζάδα που ξεκινά από την ακτή Οιάνθης και συνεχίζει απέναντι, στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου που ακουμπά στη θάλασσα και απολαμβάνει πανοραμική θέα στην αμφιθεατρική χτισμένη πόλη απέναντι.



Για τις βουτιές γύρω του

Οι μικρές παραλιούλες που σχηματίζονται στα πόδια του λόφου (Πέρα Πάντα λέγεται, αν αναρωτιέσαι) είναι ό,τι πρέπει για όσους ξυπνούν νωρίς ή έχουν την τύχη με το μέρος τους –είναι τόσο μικρές που όποιος φτάσει πρώτος τις έχει ολόκληρες για πάρτη του, οπότε αν είσαι από αυτούς που πάνε για μπάνιο στις 2.00 το μεσημέρι, ξέχνα το. Εξίσου διάφανα νερά, και πολύ περισσότερο χώρο να απλώσεις τις πετσέτες σου έχει η παραλία Γιαννάκη, στην πίσω πλευρά του λόφου. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι, ο Άγιος Βασίλειος έχει σούπερ νερά και μεγάλα βότσαλα μέσα κι έξω από το νερό. Είναι καλά προστατευμένος από τον αέρα, και βλέπει και σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Ξαπλώστρες και ομπρέλες να χαλάνε το τοπίο εδώ δεν θα βρεις, αλλά μια καντίνα πάνω από την παραλία φροντίζει να μη σου λείψει τίποτα.

Για τη δροσιά του Παρνασσού

Όπως θα σου πει κάθε νησιώτης που δεν γεννήθηκε προχτές, η δροσιά τα καλοκαίρια είναι στα βουνά, όχι στις παραλίες. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή να βολτάρεις στα απαλλαγμένα από την χειμωνιάτικη κοσμοσυρροή καλντερίμια της Αράχωβας, και να περπατήσεις τα σκιερά μονοπάτια που διασχίζουν τις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Παρνασσού. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι αυτό που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Δες αναλυτικά τη συγκεκριμένη διαδρομή στον χάρτη εδώ, και πολλές ακόμα διαδρομές στον Παρνασσό εδώ



Για το μεγαλείο των Δελφών

Ένας από τους εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Ελλάδας, το αλλοτινό κέντρο του κόσμου. Στους Δελφούς θα περπατήσεις πλακόστρωτους δρόμους στους οποίους περπατούσε κόσμος πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, και θα δεις αρχιτεκτονικά αριστουργήματα σαν τον Θησαυρό των Αθηναίων και τον Ναό του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα αγάλματα της αρχαιότητας, τον ξακουστό Ηνίοχο, στο σούπερ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο.



Για την πόλη-έκπληξη της Άμφισσας

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες γωνιές του Παρνασσού, η Άμφισσα είναι το χαϊλάητ όσων αγαπούν περισσότερο την ανακάλυψη παρά την δημοτικότητα του προορισμού στα ταξίδια τους. Περπατώντας στα δρομάκια της θα ξετρυπώνεις διαρκώς εκπλήξεις σαν το υπέροχα αναπαλαιωμένο Μεγάλο Καφενείο 1929, όπου γυρίστηκε ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το άψογα διαμορφωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, την πετρόχτιστη γειτονιά της Χάρμαινας με τα παλιά ταμπάκικα, και το Κάστρο των Σαλώνων, πάνω στον δεντρόφυτο λόφο που αγναντεύει όλη την πόλη από ψηλά.



Για την Αντίκυρα και τις παραλίες γύρω της

Ένα γλυκύτατο χωριουδάκι που ακουμπά στην θάλασσα, η Αντίκυρα είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανά τσιμπούσια με ουζάκια και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Οι πρωτάρηδες σημειώστε τον Βαλαούρα για ολόφρεσκο ψάρι και δυνατά θαλασσινά στη σχάρα ή το τηγάνι, και τα Δελφίνια για φανταστική γαριδομακαρονάδα, θαλασσινούς μεζέδες και επίσης φρέσκο ψάρι. Η δε παραλία δίπλα της, ο Άγιος Ισίδωρος, είναι οργανωμένη, με κρυστάλλινα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και αρκετό ελεύθερο χώρο αν δεν συμπαθείς τις ξαπλώστρες. Αν δεν θέλεις ούτε να τις βλέπεις, θα οδηγήσεις λίγο παρακάτω, ως την αγαπημένη των ερημιτών Μόκα, επίσης βοτσαλωτή, με διάφανα νερά και απόκοσμα βράχια να κλείνουν τον μικρό κολπίσκο της.

couple



Για τα φαγοπότια στην Ιτέα

Μπορεί για τις παραλίες της να μην φημίζεται (ωστόσο η Ναυσικά και τα Βραχάκια έχουν μια χαρά νερά για μια γρήγορη βουτιά) η παραθαλάσσια Ιτέα, όμως, είναι ό,τι πρέπει για φαγοπότια πλάι στο κύμα. Οι λάτρεις της στεριάς σημειώστε το Καρέ του Μεζέ στην παραλιακή περαντζάδα ενώ για θαλασσινά, ουζάκια και φρέσκα ψάρια γραμμή στο Μαϊστράλι.

Για τις καλές τιμές των δωματίων του

Για τις αρχές Αυγούστου, βρήκαμε ωραιότατα δωμάτια στο Πόρτο Λουρμπά, με 58€ το δίκλινο, και στις φανταστικές Νηρηίδες με 61€ το δίκλινο. Φανταστικό είναι και το Archontiko Art Hotel, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο. Αν είσαι παιδί του βουνού, λιγότερο από ένα μισάωρο έξω από το Γαλαξίδι, στις πλαγιές του Παρνασσού, ο Ξενώνας Χρισσό έχει γλυκύτατα δωμάτια με 40€ το δίκλινο, ενώ στο Σερνικάκι το Kelari Studios δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 45€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v