Τέλειες μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Κάστρα, παραλίες, αρχαία, μονοπάτια, ουζάκια πλάι στο κύμα, ακόμα και ιππασία για τα πιτσιρίκια. Όλα χωράνε σε μια μονοήμερη στην Πελοπόννησο.
Τέλειες μονοήμερες στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Σ’ έπιασε η άνοιξη και λαχτάρησες εξοχή; Ονειρεύεσαι πλατσουρίσματα στην ακροθαλασσιά και πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα μονοπάτια αλλά το ταμείο είναι μείον, η ΔΕΗ φουσκωμένη, και το μπάτζετ δεν σηκώνει τριήμερο; Και τι σκας; Η Πελοπόννησος να ‘ναι καλά, και μονοήμερες να (για να παραφράσουμε το γνωστό ρητό με το μοναστήρι). Εσύ βάλε μόνο ξυπνητήρι νωρίς, για να έχεις στη διάθεσή σου όσο περισσότερες ώρες γίνεται, και το πού θα πας άφησέ το πάνω μας.

Στις Μυκήνες και τους Μύλους

Η πολύχρυση πόλη του Αγαμέμνονα είναι σήμερα ένας σούπερ ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος, που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν συνειδητοποιήσεις την παλαιότητά του: Αυτά εδώ τα παλάτια, οι θολωτοί τάφοι και το περίπλοκο σύστημα ύδρευσης μιας ολόκληρης πόλης, ήταν αρχαία και για αυτούς που θεωρούμε εμείς σήμερα αρχαίους –ο Σωκράτης, για παράδειγμα, ή ο Πλάτωνας έζησαν περίπου χίλια χρόνια μετά. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο θα δεις διάσπαρτα μυκηναϊκά γεφύρια, που μετρούν τα χρόνια τους όχι σε αιώνες αλλά σε χιλιετίες.



Κι επειδή όπως λέει και ένα αρχαίο γνωμικό η βόλτα σε προϊστορικά παλάτια πάντα ανοίγει την όρεξη, από εδώ θα κατευθυνθείς στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι των Μύλων, για να πιάσεις τραπέζι για ονειρεμένο σουβλάκι που θα σου ξυπνήσει εγγυημένα παιδικές αναμνήσεις, στο ομώνυμο Το Σουβλάκι των Μύλων. Για την χώνεψη, ωραία παραθαλάσσια βόλτα είναι οι εκβολές της Λέρνης, στην παραλιούλα των Μύλων (αν κάτι σου λέει το όνομα Λέρνη σκέψου Ύδρα και Ηρακλή και θα το βρεις). Λίγο παρακάτω βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος που αξίζει μια επίσκεψη. Το δε Ναύπλιο απέχει από εδώ μόλις 14 λεπτά οδήγησης, αν θέλεις να κλείσεις την εκδρομή σου με παγωτό στα σοκάκια της παλιάς πόλης και/ή ηλιοβασίλεμα με φόντο το Μπούρτζι.

Στο Κάστρο του Φαβιέρου

Όσα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα κι αν έχεις περάσει στην Επίδαυρο, μπορούμε να βάλουμε στοίχημα πως το τι υπάρχει μετά από εκεί, στον δρόμο προς τα Μέθανα, το αγνοείς πανηγυρικά, όπως και η πλειοψηφία των Αθηναίων. Καιρός να αλλάξει αυτό, κατ’ αρχάς γιατί ένα μισάωρο έξω από την Παλιά Επίδαυρο θα βρεις ίσως τα πιο ανοιχτογάλαζα νερά ολόκληρου του Σαρωνικού στην παραλία που λέγεται Βοτσαλάκια ή Καντιναΐς και είναι ό,τι πρέπει για τις πρώτες σου απόπειρες πλατσουρίσματος.

Και μετά, άλλο ένα 20λεπτο οδήγησης θα σε φέρει στο Κάστρο του Φαβιέρου που χτίστηκε τον 19ο αιώνα και είναι μεν σχετικά δύσβατο, θα αποζημιώσει όμως τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης με την φαντασμαγορική του θέα στο τοπίο που το αγκαλιάζει. Για φαγητό, τέλος, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι πλάι στο κύμα στον Μάνθο για να δοκιμάσεις ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά, συνοδεία λαχανικών από το παρακείμενο μποστάνι (με ουζάκι, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο).



Στη Μαντίνεια και το Σπήλαιο Κάψια

Κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα βρεις και αρχαιολογικό χώρο, και γλυκύτατο αρκαδικό χωριουδάκι και φαντασμαγορικό σπήλαιο και φανταστικό μονοπάτι για να ξεμουδιάσεις και λίγο. Ενδιαφέρων συνδυασμός, δε βρίσκεις; Ξεκινάμε από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μαντίνειας με το αρχαίο του θέατρο, και την εκκλησία που του κλέβει την παράσταση ακριβώς απέναντί του. Θα την έχεις δει σίγουρα σε φωτογραφίες, είναι η Αγία Φωτεινή του μαθητή του Πικιώνη Κώστα Παπαθεοδώρου, ένα πάντρεμα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής τόσο παράξενο που αγγίζει τα όρια του παρανοϊκού αριστουργήματος.



Συνεχίζουμε (7 λεπτά μακριά) στο χωριουδάκι που λέγεται Κάψια, και το εκπληκτικό του σπήλαιο, γεμάτο χιλιόχρονους σταλακτίτες που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Στάση για ονειρεμένα αρκαδικά κοψίδια (κοντοσούβλι, γουρουνοπούλα και δεν συμμαζεύεται) στην ταβέρνα του Τσιώλη στο κέντρο του χωριού και μετά για την χώνεψη θα πάρουμε το ειδυλλιακό μονοπάτι που καταλήγει στο Ροεινό –ή τουλάχιστον ένα τμήμα του, όσοι δεν είμαστε δεινοί πεζοπόροι. 

Στη Σιδερώνα και… την Άγρια Δύση

Εκδρομή ιδανική για τους έχοντες πιτσιρίκια, συνδυάζει παραλία και βόλτες με αλογάκια, τοξοβολία και λοιπές δραστηριότητες σε ένα θεματικό πάρκο βγαλμένο από γουέστερν. Ξεκινάμε, που λες, από την Σιδερώνα Κορινθίας, ακριβώς μια ώρα κι ένα τέταρτο έξω από την Αθήνα: Μια μικρή βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά, αρκούντως ζεστά για μαγιάτικα πλατσουρίσματα. Το νησάκι απέναντί της λέγεται και Νησί των Βρικολάκων, επειδή κατά τον θρύλο του 19ου αιώνα οι τρεις άντρες που πνίγηκαν και θάφτηκαν εκεί επέστρεψαν στη ζωή ως βρικόλακες –όπως άλλωστε κάθε ζωντανός οργανισμός που πέθανε στη θάλασσα και θάφτηκε στη στεριά, έτσι λέει η λαϊκή δοξασία. Πλάι στην παραλία, η ομώνυμη Ταβέρνα Σιδερώνα φημίζεται για το φρέσκο ψάρι της σε όλη την Κορινθία, ενώ δυνατά παίζουν και τα θαλασσινά της (λογαριασμός με ουζάκια, στα 20€ περίπου το άτομο).


Φωτό: Ψαροταβέρνα Σιδερώνα

Ένα εικοσάλεπτο μακριά από την Σιδερώνα, το The Ranch είναι ένα χωριό της Άγριας Δύσης, που μοιάζει να ξεπήδησε από σκηνικό γουέστερν, και το οποίο θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια με αλογάκια και πόνι για να κάνουν ιππασία, και με πολλές ακόμα δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τοξοβολία, τραμπολίνο και αναρρίχηση. Η είσοδος κοστίζει 7€ και περιλαμβάνει βόλτα με το τραινάκι στο ράντσο και ιππασία για μικρούς και μεγάλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v