Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

Οι βουτιές, το φαγητό και όλα όσα κάνουν το Πόρτο Γερμενό μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή… δίπλα μας.
Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό

της Ηρώς Κουνάδη

Είναι δίπλα μας, μια ωρίτσα και κάτι απόσταση, είναι πανέμορφο, και έχει κάτι για όλους: Και απομονωμένους κολπίσκους και people watching στις κεντρικές του παραλίες, και ταβερνάκια πλάι στο κύμα και ορεινές διαδρομές για ορκισμένους πεζοπόρους που δεν πτοούνται ούτε από τις θερμοκρασίες του Αυγούστου. Τι λες, φύγαμε για μια μονοήμερη στο Πόρτο Γερμενό;

Εν αρχή ην οι βουτιές…

…ή μάλλον, το να αποφασίσεις πού θα πρωτοβουτήξεις. Πέντε διαδοχικές παραλίες συναποτελούν το Πόρτο Γερμενό, και μπορούν και οι πέντε να καυχιούνται για τα κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά τους και την μικρότερη σε σχέση με άλλες αττικές παραλίες κοσμοσυρροή. Η πιο πολυσύχναστη από τις πέντε είναι αυτή που αποκαλείται εύγλωττα «μεσαία παραλία»: Βοτσαλωτή και με άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια, δεν ενδείκνυται για πιτσιρίκια, καθότι βαθαίνει απότομα, έχει όμως νερά να τα πιεις στο ποτήρι.



«Να τα πιεις στο ποτήρι» είπαμε, και μας δώσαμε ωραία πάσα να μιλήσουμε –ξανά, όπως μάλλον ξέρεις αν μας διαβάζεις συχνά− για το Προσήλι. Αυτά τα απίθανα νερά που βλέπεις στη φωτογραφία είναι μόνο ένας από τους λόγους για να… σνομπάρεις τις άλλες παραλίες και να έρθεις να στρώσεις την ψάθα σου εδώ. Οι υπόλοιποι είναι η άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια που φτάνουν σχεδόν στο κύμα, το γεγονός πως είναι καλά προστατευμένο από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν συχνά την περιοχή, και το ψιλό βοτσαλάκι του που υπόσχεται ζωή απαλλαγμένη από κόκκους άμμου σφηνωμένους στα πιο απίθανα σημεία. Χάρτης εδώ.

august 2010 061

Πού τρώμε εδώ;

- Στο φημισμένο και κοσμαγάπητο Μαραμπού, φρέσκο ψαράκι και άλλους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες (γαρίδες σαγανάκι, καλαμαράκια τηγανιτά και πάει λέγοντας) με θέα θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι.

- Στο Καΐκι του Μιχάλη, που απλώνει τα τραπεζάκια του στο υπερυψωμένο πλακόστρωτο πάνω από τη θάλασσα, και απολαμβάνει και τέλεια θέα στο ηλιοβασίλεμα. Για ουζάκι και θαλασσο-μεζέδες (καλαμαράκια στο τηγάνι, χταποδάκι στη σχάρα, ωραίες γαρίδες κλπ) θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο.

Έχει και αρχαία, το ήξερες;

Πόσα αρχαία κάστρα έχεις δει; Το Κάστρο των Αιγοσθενών, σκαρφαλωμένο στον λόφο πάνω από το Πόρτο Γερμενό, είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο που έχουμε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Πότε ακριβώς χτίστηκε δεν είμαστε βέβαιοι, οι περισσότερες μελέτες πάντως τοποθετούν την κατασκευή του γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.



Τα Αιγόσθενα ήταν τότε πόλη των Μεγάρων, που αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε και μπήκε μόνη της στο Κοινό των Βοιωτών. Εδώ λατρευόταν ένας μάντης, ο Μελάμποδας, που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και ήταν, κατά μία εκδοχή του μύθου, πρόγονος των βασιλιάδων του Άργους. Το κάστρο σήμερα αναστηλώνεται, και είναι επισκέψιμο προς το παρόν χωρίς εισιτήριο. Στον χάρτη θα το βρεις εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για την Ιστορία του έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.

Μωρέ πεθύμησα λίγο βουνό…

Κι απ’ αυτό έχει. Ο Κιθαιρώνας υψώνει τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του πάνω από το Πόρτο Γερμενό, και αν το όνομα κάτι σου λέει αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς τι, εδώ είναι τα Βίλια που πρωταγωνιστούν στα μισά αφιερώματα με χειμωνιάτικες μονοήμερες. Αν λαχταρήσεις πεζοπορία, το βουνό είναι γεμάτο μονοπάτια ενώ ωραία διαδρομή είναι και το 12 χιλιομέτρων μονοπάτι της Αλκυόνης, που ξεκινά από το εκκλησάκι του Άι-Νικόλα στην παραλία του Πόρτο Γερμενού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v