Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Τα μονοπάτια, οι παραλίες, η Ιστορία, το φαγητό, και όλα όσα κάνουν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα την τέλεια πρόταση μονοήμερης εκδρομής.
Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

της Ηρώς Κουνάδη

Πιθανότατα το ξέρεις για τα Πέυκα (ή Πευκάκια) την παραλία που σου λέμε κάθε καλοκαίρι ότι είναι μια από τις ωραιότερες της Αττικής. Η παραλία του, όμως, είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, η κορυφή του παγόβουνου, η άκρη του πάρκου. Σχεδόν 14 χιλιάδες στρέμματα δάσους απλώνονται πίσω της, και τώρα είναι η ιδανική εποχή για να τα περπατήσεις (όσα αντέχεις, όχι απαραίτητα και τα 14 χιλιάδες) πριν ή μετά τις σεπτεμβριάτικες βουτιές σου.

Περπατώ εις το πευκοδάσος



Τρία διαφορετικά μονοπάτια διασχίζουν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα: Το πρώτο ξεκινά από το Πευκοδάσος και καταλήγει στο Παρατηρητήριο, έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα, και περπατιέται σε δύο περίπου ώρες πήγαινε-έλα. Το δεύτερο πηγαίνει από το Κωπηλατοδρόμιο στον Υγρότοπο και πάλι πίσω, περνώντας πλάι στο ποταμάκι προς την Μακαρία Πηγή, γνωστή από τα αρχαία χρόνια και δίπλα στα απομεινάρια του Πρωτοελλαδικού οικισμού που υπήρχε εδώ. Είναι κυκλική διαδρομή, μήκους 11 χιλιομέτρων και περπατιέται σε τρεισήμισι περίπου ώρες. Το τελευταίο είναι επίσης κυκλικό, και διασχίζει το Δάσος της Κουκουναριάς και τον φυσικό βοτανικό κήπο της Κυνοσούρας σε 45 λεπτά, ή δύο και κάτι χιλιόμετρα.



Μια βουτιά να μην κάνουμε;

Φυσικά και να κάνουμε! Τι απλώνονται όλα αυτά τα ατελείωτα χιλιόμετρα αμμουδιάς μπροστά από το δάσος; Και δεν είναι μόνο η τέλεια αμμουδιά, είναι και τα κρυστάλλινα, ρηχά νερά που κάνουν τα Πεύκα μια από τις αγαπημένες μας παραλίες σε όλη την Αττική. Να σημειώσουμε, βέβαια, εδώ ότι καθότι κομμάτι προστατευμένου Εθνικού Πάρκου, η παραλία δεν έχει απολύτως καμία οργάνωση, οπότε ερχόμαστε εξοπλισμένοι με τις ομπρέλες μας, τα νεράκια μας και ό,τι μπορεί να θέλουμε να μασουλήσουμε όσο μείνουμε στην παραλία.



Εμάς μας αρέσει αυτό, αλλά αν εσύ είσαι παιδί της οργάνωσης, και θέλεις την ξαπλώστρα σου, τη μουσικούλα σου, και τον φρέντο τον εσπρέσο σου από το μπαρ, αμέσως έξω από τα όρια του Εθνικού Πάρκου θα βρεις τις παραλίες Καράβι και Μωραΐτη, για να κάνεις τις οργανωμένες σου βουτιές με θέα το πευκοδάσος στο βάθος. Είναι και οι δύο αμμουδερές, με ωραία νερά.

Θέλω να δω και κανένα αξιοθέατο, μια που ήρθαμε…

Βεβαίως, σημείωσε:
- Τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ. Ο χωμάτινος τύμβος, που αγγίζει σε ύψος τα 9 μέτρα, είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης μέχρι τις 16.00, με εισιτήριο στα 6€.



- Το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα, που βρίσκεται εκεί που ήταν το επίκεντρο του πεδίου της μάχης, σε σημείο διαφορετικό από τον Τύμβο (υπάρχουν πινακίδες, που λένε «Τρόπαιο Μάχης Μαραθώνα»). Το Τρόπαιο στήθηκε στο σημείο πολλά χρόνια μετά τη μάχη, το 460 π.Χ., και ανακαλύφθηκε εντοιχισμένο σε έναν βυζαντινό πύργο (ω ναι) ο οποίος διαλύθηκε για να βγει το τρόπαιο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Αυτό που θα δεις εδώ είναι το αντίγραφό του –και με λίγη εξερευνητική διάθεση θα βρεις και τα απομεινάρια του πύργου, την ενδιαφέρουσα ιστορία του οποίου έχει το Kastra.eu εδώ. Η πρόσβαση στον χώρο είναι ελεύθερη, δεν υπάρχει ωράριο ή εισιτήριο.

- Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, που έφτιαξε το 160 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός στην Μπρεξίζα (στη Νέα Μάκρη) έτσι ώστε να μοιάζει με το Ιερό του Σαράπιδος στο Δέλτα του Νείλου. Είναι επισκέψιμο με το εισιτήριο του Τύμβου, και ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης ως τις 16.00. Λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ.



- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, στο οποίο θα δεις εκτός από το αυθεντικό Τρόπαιο και τον τύμβο των Πλαταιέων που σκοτώθηκαν μαζί με τους Αθηναίους στη μάχη, αλλά και ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή που ξεκινούν από το 3200 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Η είσοδος περιλαμβάνεται στο ενιαίο εισιτήριο (μαζί με τον Τύμβο και τους Αιγύπτιους Θεούς) και το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 16.00.

Πείνασα, πού θα φάμε;

Η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει δαγκωτή στον Βράχο, πολύ κοντά στον Τύμβο, που απλώνει τραπεζάκια σχεδόν πάνω στο κύμα και σερβίρει νόστιμους ψαρομεζέδες (χταποδάκι στα κάρβουνα, καλαμαράκια στο τηγάνι και πάει λέγοντας) στα 17€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι. Για τους κρεατοφάγους της παρέας, κλασική και κοσμαγάπητη επιλογή είναι η Αρτζεντίνα στο Καλέντζι, οι μπριζόλες της οποίας έχουν πάρει πια διαστάσεις αθηναϊκού θρύλου. Με κρασί και παρελκόμενα, πληρώνουμε γύρω στα 25€ το άτομο.

Περισσότερες προτάσεις για φαγητό έχουμε εδώ - Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v