8 σούπερ συνταγές για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης

Με αφορμή την εαρινή ισημερία, συγκεντρώνουμε οκτώ σούπερ συνταγές για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης.
8 σούπερ συνταγές για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης
της Αγάπης Μαργετίδη

Την ημέρα που έγραψα αυτές τις γραμμές, το πρωί της Κυριακής της 18ης μέρας του Μαρτίου, ο καιρός ήταν περίεργος. Μουντός και υγρός. Είχε αέρα και ψύχρα. Δείτε όμως, η μαρτιάτικη ψύχρα είναι αλλιώτικη. Δεν κρυώνεις ακριβώς, περισσότερο ανατριχιάζεις. Το μάλλινο δεν το αντέχεις πια. Για κατάσαρκα, ούτε λόγος. Προτιμάς να φορέσεις απανωτά δυο-τρία βαμβακερά ρούχα, παρά μάλλινο πανωφόρι.

Εδώ που τα λέμε, ο χειμώνας δεν ήρθε φέτος. Ή για να το πω πιο σωστά, ίσα που κοντοζύγωσε και πριν καλά-καλά πατήσει το πόδι του, σαν να το μετάνιωσε. Έκανε στροφή επί τόπου κι άλλαξε πορεία. Εμείς τον χαρήκαμε μέσα από τα ρεπορτάζ των φίλων από την Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική. Προσωπικά αγαπώ τον χειμώνα, κι όλες τις εποχές, και μου κακοφάνηκε λίγο που μας σνομπάρισε. Η τσέπη μου βεβαίως ήταν περιχαρής, σίγουρα το ίδιο και η δική σας! Ούτε καν ο Μάρτης δεν επιβεβαίωσε την τρομερή του φήμη. Ούτε γδάρτης είναι φέτος, ούτε τίποτα. Η σημερινή μουντάδα είναι πρόσκαιρη, από αύριο τέρμα.

Κι όμως, η έλλειψη του χειμώνα δεν αφαιρεί τίποτα από την προσμονή για την άνοιξη. Το είδα στις αναρτήσεις σας με τα μπουμπούκια. Τα χρώματα που ζωηρεύουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει. Το φως που αλλάζει, τη μέρα που μεγαλώνει. Primavera Gloriosa!

Έχοντας πια δημοσιεύσει σ’ αυτήν εδώ τη στήλη κάμποσες συνταγές, που αισίως κοντεύουν τις διακόσιες, είπα να κάνουμε μια επανάληψη, διότι ως γνωστόν, επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Συμφωνείτε; Βρήκα τις οκτώ αγαπημένες μου και τις πιο αντιπροσωπευτικές της πρώιμης άνοιξης. Κι όχι μόνον αυτό, οι δύο είναι και νηστήσιμες, για να μην ξεχνιόμαστε. Ιδού λοιπόν:

1. Ανοιξιάτικη σούπα με σπαράγγια και ταχίνι (νηστήσιμη) 
2. Pasta Primavera (νηστήσιμη εάν παραλείψετε το τυρί, που ούτως ή άλλως, στη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα σας λείψει καθόλου, το αντίθετο μάλιστα) 
3. Σαλάτα με καρδιές από άγριες αγκινάρες
4. Γεμιστές αγκινάρες
5. Risotto ale fragile
6. Τρυφερές πρασινάδες με dressing από avocado
7. Tiramisu με φράουλες σαν charlotte 
8. Cake με θυμάρι, πορτοκάλι και μέλι

Να έχετε τον νου σας. Σήμερα, στις 16.15 ακριβώς, καταπλέει η Άνοιξη με κάθε επισημότητα, αφού γιορτάζουμε την Εαρινή Ισημερία. Ακόμα κι αν είστε στο γραφείο κρατήστε τον χρόνο, σηκώστε το βλέμμα από τα χαρτιά σας, κάντε ένα διάλειμμα. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο κι αν μπορείτε, βγείτε έξω, έστω για λίγο. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Όπου κι αν βρίσκεστε, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ο αέρας μυρίζει αλλιώς, δεν είναι η ιδέα μου. Οι κατάφορτες νεραντζιές ανοίγουν τα μπουμπούκια τους και το μεθυστικό άρωμά τους κατατροπώνει το καυσαέριο. Άνοιξη παντοδύναμη.

Μετά τη δουλειά, μην επιστρέψτε κατευθείαν στο σπίτι, κάντε μια βόλτα, αν μπορείτε. Αγοράστε ένα μπουκετάκι λουλούδια. Πιείτε το πρώτο δροσερό ροζέ κρασί της χρονιάς ή ένα ανοιξιάτικο cocktail. Χαμογελάστε, η Γη γιορτάζει. Και του χρόνου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v