Οργανισμός σε… αγρανάπαυση!

Πώς να φτιάξετε την πιο ανοιξιάτικη σούπα με σπαράγγια και ταχίνι για να αποτοξινωθείτε από τα πασχαλινά τσιμπούσια.
Οργανισμός σε… αγρανάπαυση!

της Αγάπης Μαργετίδη

Ετούτη εδώ την ώρα που ξεκινώ να γράφω αυτές τις γραμμές, το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, η άνοιξη εξαφανίστηκε μονομιάς, λες κι άνοιξε η γη και την κατάπιε. Έγινε η μέρα νύχτα, ο αέρας έριξε κάτω κάμποσες γλάστρες, έξω ρίχνει παπάδες και τρέχω να κλείσω το παράθυρο γιατί παραλίγο να σπάσει. Λες και ήταν προγραμματισμένο, με τη λήξη των εορτασμών. Ας είναι, η ανοιξιάτικη μπόρα θα τα ξεπλύνει όλα και αύριο θα λάμπει πάλι το σύμπαν.

Κάπως έτσι σκέφτηκα ότι πρέπει κι εμείς να ξεπλύνουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του τελευταίου τριημέρου, γιατί εάν κρίνω από τον εαυτό μου, μάλλον το παρακάναμε. Προτείνω να ξαναγυρίσουμε στην προπασχαλινή περίοδο, με νηστεία, μετά ή άνευ προσευχής.

Τα σπαράγγια, εκτός από νοστιμότατα λαχανικά, είναι διάσημα για την διουρητική τους ιδιότητα και σε συνδυασμό με την σούπερ-τροφή που πολύ της μόδας είναι τελευταία, το ταχίνι, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπαυση του στομαχιού μας και των λοιπών οργάνων.


Ανοιξιάτικη σούπα με σπαράγγια και ταχίνι

Για 6 άτομα. Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο, 3-4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε 2 ματσάκια πράσινα σπαράγγια και τα γυρνάμε κι αυτά για λίγο στο ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια και σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για περίπου 20΄, έως ότου μαλακώσουν τα σπαράγγια και κατόπιν πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από ½-1 λεμόνι και 2 κ.σ. ταχίνι. Διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο και ωμά λεπτά άγρια σπαράγγια.

Tips
-Προτιμήστε βιολογικό ταχίνι, για να είναι η αποτοξίνωση ολοκληρωμένη και σωστή.
-Όπως κάνουμε για όλες τις βελουτέ σούπες όταν τις πολτοποιούμε, προσθέτουμε το υγρό σταδιακά, μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ αραιή. Η πηχτή σούπα διορθώνεται πανεύκολα με την προσθήκη ζωμού ή νερού, ενώ εάν κατά λάθος γίνει πολύ αραιή, την φέρνουμε πάλι σε βρασμό μέχρι να εξατμιστεί το πλεονάζον υγρό.
-Η σούπα καταψύχεται τέλεια, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς πρόβλημα.
-Δεν πετάμε τα κοτσάνια από τα σπαράγγια. Ταιριάζουν σε όλους τους ζωμούς, λαχανικών ή κοτόπουλου.
-Οσονούπω η εποχή των άγριων σπαραγγιών θα τελειώσει, προς μεγάλη μου θλίψη. Τότε, για το γαρνίρισμα της σούπας θα χρησιμοποιήσουμε κορυφές κοινών σπαραγγιών, που είτε θα τις ζεματίσουμε για 3’ σε βραστό αλατισμένο νερό, είτε θα τις σοτάρουμε στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Δεν πέρασε καλά-καλά ούτε μισάωρο και η βροχή σταμάτησε, τουλάχιστον για την ώρα. Παρ’ όλο που ο ουρανός είναι ακόμη μολυβής, πιστεύω πως αύριο θα έχουμε μία υπέρλαμπρη ημέρα. Για καλό και για κακό όμως, ελέγξτε τη μετεωρολογική πρόβλεψη, μη σας πάρω στον λαιμό μου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v