Συνταγή χωρίς όνομα

Μια υπέροχη συνταγή για λαχταριστό γλυκό με μασκαρπόνε και φράουλες που έχει την γεύση ενός tiramisu αλλά μοιάζει με όμορφη charlotte.
Συνταγή χωρίς όνομα

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν θέλετε το πιστεύετε, όμως δεν κάνω σαν τρελή με τις φράουλες, όπως ο περισσότερος κόσμος. Γι’ αυτό άλλωστε διαθέτω όλη την υπομονή να περιμένω μέχρι να είναι γλυκές και αρωματικές, με λογικό μέγεθος, όχι σαν τις υπερφυσικές άνοστες του θερμοκηπίου που πρωτοεμφανίζονται καταμεσής σχεδόν του χειμώνα. Συν τοις άλλοις, έχουν κατέβει σε λογικές τιμές και δεν τις πληρώνουμε σαν να είναι πολύτιμα πετράδια.

Ακόμη κι εγώ όμως που δεν τις υπεραγαπώ, δεν μπορώ να αντισταθώ στο πανάλαφρο γλυκό που θα σας φτιάξω σήμερα. Το τυρί mascarpone και τα μπισκότα savoyards παραπέμπουν στο tiramisu, ενώ το στήσιμο στην charlotte. Η ονομασία όμως λίγο μας νοιάζει, αρκούν η ομορφιά και η νοστιμιά του.


Tiramisu με φράουλες σαν charlotte

Για 6-8 άτομα. Φροντίζουμε να βγάλουμε από το ψυγείο 250 γρ. τυρί mascarpone αρκετή ώρα πριν αρχίσουμε την ετοιμασία του γλυκού, ούτως ώστε το τυρί να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Πολτοποιούμε στο blender 250 γρ. φράουλες με 1 σφηνάκι kirsch ή grappa. Κόβουμε στα 2 ή στα 3, άλλα 250 γρ. φράουλες. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το τυρί, 75-100 γρ. ζάχαρη άχνη και τις πολτοποιημένες φράουλες. Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες. Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα 3 ασπράδια αυγών με 1 πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σταδιακά στο μίγμα του μπολ, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Εδώ έγκειται όλο το κόλπο: Το ανακάτεμα πρέπει να είναι απαλό για να είναι το γλυκό αφράτο και να μην φύγει ο αέρας από την μαρέγκα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές, με φορά από έξω και από κάτω προς τα μέσα και πάνω, στριφογυρίζοντας το μπολ διαρκώς με το ένα χέρι. Στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός κυλινδρικού κρυστάλλινου ή γυάλινου μπολ σερβιρίσματος με μπισκότα savoyards που τα έχουμε βουτήξει για λίγα δευτερόλεπτα σε σιρόπι γρεναδίνης ή cassis. Γεμίζουμε με το μίγμα και παγώνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Στολίζουμε με ανοιξιάτικα εύθραυστα και ευωδιαστά άνθη, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με ευδαιμονία.

Tips
-Η έλλειψη κρέμας ή ζελατίνας κάνει τη γέμιση ιδιαίτερα ελαφριά, γι’ αυτό όσο γλυκό περισσέψει, το ξαναβάζουμε στο ψυγείο αμέσως μόλις σερβιριστούν όλοι.
-Για τον ίδιο λόγο, είναι αδύνατον να στήσουμε το γλυκό σαν κανονική charlotte, δηλ. να το βάλουμε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο και να το ξεφορμάρουμε. Έτσι το αφήνουμε στην ησυχία του στο μπολ και το σερβίρουμε με μεγάλο κουτάλι. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε ατομικά ποτήρια.
-Τώρα που οι φράουλες είναι πολύ γλυκές, βάζουμε την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, για να απολαύσουμε το άρωμά τους σε πλήρη αρμονία.
-Το φίνο άρωμα του γλυκού και ή εύθραυστη ομορφιά του ταιριάζουν απόλυτα με μία παγωμένη ροζέ σαμπάνια.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν μου αρέσει καθόλου που το υπέροχο γλυκό έχει αυτό το φλου περιγραφικό και ουδόλως ποιητικό όνομα. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προσκαλέσω σε ένα παιχνίδι: Εσείς, πώς θα το βαφτίζατε; Για να δούμε, ποια ή ποιος θα διαλέξει το ομορφότερο όνομα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v