Χριστούγεννα 2018 : Η μεγάλη ανατροπή

Φέτος η Αγάπη δεν μαγειρεύει αλλά μάς λέει όλα της τα μυστικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Χριστούγεννα 2018 : Η μεγάλη ανατροπή

της Αγάπης Μαργετίδη

Για πότε είχαμε πέρσι Χριστούγεννα και για καταφτάνουν πάλι, ούτε που το κατάλαβα.  Να σας πω την αλήθεια, φέτος σαν να έχω μια άρνηση να την πω, βαρεμάρα να την πω, κούραση και μπάφιασμα να τα πω, ούτε κι εγώ ξέρω.  Το γεγονός είναι πως δεν θέλω να έρθουν τα Χριστούγεννα, ή τουλάχιστον όχι ακόμη. Να, δυο βδομάδες να είχαμε ακόμα περιθώριο, θα ήταν τέλεια.  Έλα όμως που δεν μου κάνουν τη χάρη, όσο κι αν παρακαλάω.

Αφού η ευχή μου δεν πραγματοποιήθηκε πήρα τη μεγάλη απόφαση να σπάσω τις παραδόσεις.   Πρώτον δεν στόλισα, ούτε και σκοπεύω.  Μόνο τον αγαπημένο μου πάνινο Άη Βασίλη θα βγάλω, αυτόν που με συντροφεύει από την πρώτη χρονιά που πήγα στο Παρίσι, παραμονές Χριστουγέννων του 1981.  Με περίμενε ο χρυσός μου στο ολοκαίνουργιο διαμερισματάκι μου, καλωσόρισμα από μία από τις πιο ευγενικές ψυχές που έχω συναντήσει στη ζωή μου, τη Lila, ιδιοκτήτρια του σπιτιού.  Έχετε ξαναδεί ιδιοκτήτη να σου γράφει τις αποδείξεις είσπραξης ενοικίου σε πανέμορφες καρτ ποστάλ;  Έχετε ξαναδεί ιδιοκτήτη να σε συναντά σε μεσημεριανό γεύμα κάθε μήνα για να εισπράξει το ενοίκιο και να σου κάνει το τραπέζι κάθε φορά, μα να δέχεται κέρασμα από σένα μόνο άπαξ ετησίως στα γενέθλιά σου;  Αυτή ήταν η Lila Ramos, Βραζιλιάνα που εργαζόταν στην Unesco, παντρεμένη με Γάλλο ζωγράφο, τον εξίσου αξιαγάπητο Bernard.  Σήμερα έχουν φύγει και οι δύο από τη ζωή, αλλά θα τους θυμάμαι πάντα με τρυφερότητα και αγάπη. 

 
Με κατέκλυσαν όμως οι αναμνήσεις και δεν σας είπα ακόμη για τη δεύτερη παράδοση που γκρέμισα φέτος. Δεν θα κάνω το τεράστιο χριστουγεννιάτικο γεύμα που παραθέτω επί σειρά ετών σε συγγενείς και φίλους.  Πιστεύω πως μια αλλαγή την χρειαζόμαστε όλοι, μα περισσότερο εγώ.  Δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι που έχει αρχίσει να σε κουράζει, παρόλη τη χαρά που σου φέρνει.  Ναι, με χαρά και αγάπη σχεδιάζω, ψωνίζω, στολίζω και μαγειρεύω επί μία σχεδόν εβδομάδα κάθε χρόνο, όμως φέτος κάτι κλώτσαγε και αποφάσισα να πάρω άδεια. Ο αγαπημένος μου σύζυγος δε, το άκουσε με μεγάλη ανακούφιση γιατί λέει, άκουσον άκουσον, πως κι αυτός κουράζεται.  Ας μην ανοίξω το στόμα μου χρονιάρες μέρες! 

Γιατί σας τα γράφω όμως όλα αυτά αγαπημένοι φίλοι;  Μα είναι η τέλεια ευκαιρία να σας μεταφέρω όλη την τεχνογνωσία που έχω μαζέψει και να σας κάνω την έξυπνη με τα διάφορα κόλπα για να μην μου κουραστείτε ετοιμάζοντας το δικό σας τραπέζι!  Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε.

Αρχίζουμε από τα βασικά.  Πόσοι θα μαζευτείτε και πώς θα καθίσετε.  Σε ένα τραπέζι ή μοιρασμένοι σε περισσότερα;  Μετά αποφασίστε για τα σερβίτσια.  Ίσως να μην έχετε το ίδιο σερβίτσιο για όλους.  Δεν πειράζει καθόλου.  Θα κάνετε mix & match, θα παίξετε με τα υλικά και τα χρώματα.  Τα τραπεζομάντηλα και οι πετσέτες, είναι καθαρά και κολλαρισμένα;  Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Έχετε αρκετές χαρτοπετσέτες και κεριά; Εγώ πάντα στρώνω τα τραπέζια μου τρεις και τέσσερις ημέρες πριν, γιατί είναι αρκετά κουραστική δουλειά και θέλει λεπτομέρεια.  Αν κάτι μου λείπει, το διαπιστώνω εγκαίρως και το ζητώ από τις φίλες μου. 



Στη συνέχεια αποφασίστε το μενού.  Μην μπερδευτείτε πολύ.  Κάτι για το καλωσόρισμα, ένα πρώτο πιάτο, το κυρίως, τυριά και γλυκά.  Όλα αυτά να δένουν μεταξύ τους, αυτό είναι το σημαντικό.  Το μεν καλωσόρισμα μπορεί πολύ εύκολα να σχεδιαστεί, αφού βρίσκουμε έτοιμες ένα σωρό λιχουδιές αυτές τις μέρες σε όλα τα καταστήματα, σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν.  Το πρώτο πιάτο μπορεί να είναι μια σούπα που είναι εύκολο να μαγειρευτεί και δυο και τρεις μέρες πριν και να μπει στο ψυγείο ή μια κρύα entrée, σαν αυτές που σας έγραψα χθες, που απαιτούν ελάχιστο χρόνο και κόπο.  Τα γλυκά μπορεί κάλλιστα να είναι αγοραστά, μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη.  Το κυρίως, είτε είναι η κλασική γαλοπούλα ή το χοιρινό, θέλει σίγουρα περισσότερη σκέψη και δουλειά, αλλά η καλή οργάνωση θα σας βοηθήσει. 

Δίπλα από το κάθε έδεσμα γράψτε πού θα το σερβίρετε και βγάλτε από τα συρτάρια και τα ντουλάπια το κάθε είδος σερβιρίσματος, τις πιατέλες, τα μπολ, τις κουτάλες, τις πιρούνες, τις σπάτουλες και τα μαχαίρια του τυριού.  Ελέγξτε τα γιατί καμιά φορά συμβαίνουν ατυχήματα  και αφήστε τα κάπου που να μην σας εμποδίζουν, να περιμένουν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν.  Αν σας λείπει κάτι, ζητήστε το από κάποιον καλεσμένο. 

Αφού γράψτε το μενού, καταρτίστε τη λίστα των υλικών.  Χωρίστε τα σε κάθε είδος για να μην πελαγώσετε, ανάλογα σε ποια καταστήματα θα χρειαστεί να πάτε.  Άλλα αγοράζουμε από τον κρεοπώλη, άλλα στο σουπερμάρκετ, άλλα στον μανάβη και κάποια άλλα στο ντελικατέσεν και την κάβα.  Αλλά και στο σουπερμάρκετ, χωρίστε τα ανά τμήμα.  Εφόσον είστε εξοικειωμένοι με τον χώρο, ανατρέξτε τον στο μυαλό σας και χωρίστε τα υλικά ανά ομάδα ή/και όροφο.  Μην περιμένετε να πάτε την τελευταία στιγμή που πήζουν από κόσμο.  Ό, τι μπορείτε, παραγγείλετέ το τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και ζητείστε να σας το παραδώσουν.  Θα γλυτώσετε από μεγάλο κόπο και εκνευρισμό. 

Δυο μέρες πριν : Μαρινάρετε το κρέας.  Ετοιμάστε τη γέμιση και βάλτε την στο ψυγείο.  Κόψτε και πλύνετε τις σαλάτες, σκουπίστε τις σχολαστικά και αποθηκεύστε τις σε σακούλες τροφίμων στο ειδικό κάτω συρτάρι του ψυγείου. 

Την παραμονή : Κάντε έναν τελευταίο έλεγχο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.  Γεμίστε το ζωντανό και σιγοψήστε το πολλές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία για να κοιμηθείτε ανέμελα το βράδυ.  Φροντίστε να βάλετε στο ψυγείο τις σαμπάνιες ή τα prosecco του απεριτίφ, τα λευκά κρασιά και τα αναψυκτικά.  Μην ξεχάσετε τα παγάκια. 

Την ίδια μέρα τα μόνα που θα σας μένουν θα είναι :

το τελείωμα του ψησίματος του κρέατος, δηλ. το ροδοκοκκίνισμα,
το ψήσιμο των πατατών (αυτές πρέπει να είναι φρεσκοψημένες),
η ετοιμασία του dressing της σαλάτας,
το κόψιμο του ψωμιού,
το ζέσταμα της σούπας ή η γρήγορη ετοιμασία αυτού που έχετε επιλέξει σαν πρώτο πιάτο,
βγάλτε τα τυριά από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν γιατί παγωμένα είναι παντελώς άγευστα,
κι αυτό ήταν όλο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και διάφορες συνταγές, θα σας φρεσκάρω τη μνήμη με το περσινό μενού που η αλήθεια είναι πως έκανε θραύση.   Οκτώ ολόκληρα κεφάλαια είχα γράψει, σε Χριστουγεννιάτικη Συμφωνία.  Ιδού το έργο ολοκληρωμένο.

Prélude : Στρώσιμο τραπεζιού
Allegro con brio : Απεριτίφ
Andantino : Σούπες
Andante con moto : Γεμιστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα & καραμελωμένα κρεμμυδάκια με ρόδια
Allegro Vivace : Ζελέ με εσπεριδοειδή και Campari
Sonata Largamente : Χριστουγεννιάτικο chutney
Finale/Andante Delicato : Μικρές Πάβλοβα με αχλάδια ποσέ σε χυμό ροδιού
Encore/Allegro Dolce : Χριστουγεννιάτικο gingerbread cake
 
Μα τι εύκολα που φαίνονται όλα όταν τα γράφεις χωρίς να τα φτιάχνεις! 

Κλείνοντας, σας εύχομαι πρώτον καλή δύναμη και καλή επιτυχία με το γιορτινό σας τραπέζι, δεύτερον να περάσετε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα της μέχρι τώρα ζωής σας, όπως εσείς τα επιθυμείτε, με τους αγαπημένους σας ανθρώπους δίπλα σας και τρίτον σας υπόσχομαι πως η φετινή ανατροπή ήταν μόνο ένα διάλειμμα. Του χρόνου να είμαστε καλά, θα συνθέσω νέα συμφωνία.  Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη! 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v