Elea Mediterranean Cuisine: Ένα απρόσμενο εστιατόριο στο Γαλάτσι
Το Γαλάτσι απέκτησε ένα εστιατόριο που, δια χειρός Μιχάλη Μερζένη, τονώνει τη γειτονιά με ουσιαστικά νόστιμο ελληνικό φαγητό.
 
                                                Το Γαλάτσι απέκτησε ένα εστιατόριο που, δια χειρός Μιχάλη Μερζένη, τονώνει τη γειτονιά με ουσιαστικά νόστιμο ελληνικό φαγητό.
 
                                                Σε μια Αθήνα που στοιβάζει σε ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα κάθε είδους εστιατόρια, ταβέρνες, γαστροταβέρνες και μπιστρό, μπαρ, μπαρ-εστιατόρια, wine bars και tapas bars κι ένα σωρό άλλα μαγαζιά φαγητού και ποτού όπου το ένα μπλέκεται με το άλλο, όπου οι γειτονιές βογκάνε από τα πλήθη και τον θόρυβο, είναι πολύ παρήγορο που κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται έξω από το κουτί και τολμάνε να επιχειρήσουν σε γειτονιές εκτός πιάτσας.


Η Χρυσούλα Βασιλοπούλου και ο Παναγιώτης Λάλος, ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, επέλεξαν εδώ και κάποια χρόνια το Γαλάτσι για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα η οποία μέχρι πρότινος αφορούσε δύο κοντινά καταστήματα που συνδυάζουν τη μπουτίκ ρούχων με καφέ. Ανάμεσα στα δύο αυτά μαγαζιά υπήρχε ένα μεζεδοπωλείο κι όταν αυτό έκλεισε τον κύκλο του, οι νεαροί επιχειρηματίες είδαν την ευκαιρία, την άδραξαν και «φύτεψαν» την ελιά τους, ανοίγοντας το Elea Cuisine. Καθώς ένα από τα αγαπημένα τους εστιατόρια στην Αθήνα είναι το Άσωτος με αρχηγό της κουζίνας τον «άσωτο» Μιχάλη Μερζένη, δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη σε ποιον θα πρότειναν να αναλάβει το Elea. Η συμφωνία έκλεισε, τα χέρια δοθήκανε και η ελιά έπιασε ρίζες.
Η κουζίνα του Elea είναι μεσογειακή με κυρίαρχη την Ελλάδα, όπως αυτή που αγαπά να υπηρετεί ο Μιχάλης Μερζένης. Είναι μεστή χωρίς να είναι βαριά, είναι σύγχρονη χωρίς να είναι εξεζητημένη, και πάνω από όλα νόστιμη. Έτσι, όσα πιάτα δοκίμασα το βράδυ που πήγα στο Elea είχαν κάτι να μου πουν. Η άκρως αρωματική σπανακόπιτα (€ 12) με το ολοζώντανο σπανάκι, τα βότανα και τη φέτα, αντί να τυλιχτεί σε φύλλο σκεπάζει μια στρουμπουλή πίτα (flatbread) σε ένα πρωτότυπο τυλιχτό που, βεβαίως, τρώγεται με τα χέρια. Η ανατολίτικη σαλάτα με το φαγόπυρο (€ 11), εν είδει ταμπουλέ, μοσχοβολάει από το sumac, τον δυόσμο και το λεμόνι, ενώ η πατατοσαλάτα (€ 12), αυτό το συχνά αδιάφορο έδεσμα, χάρη στα μυρωδικά, το προσούτο από τη Δράμα και την τόση-όση μαγιονέζα από καπνιστό κρόκο αυγού, μετατρέπεται σε φίνο ορεκτικό. Στα κομψά, περασμένα για λίγο από σχάρα ντολμαδάκια (€ 12), το κουκουνάρι και οι σταφίδες μπαίνουν από πάνω αντί μέσα στη γέμιση, δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση στο στόμα, ενώ το συνοδευτικό πικάντικο γιαούρτι δίνει δροσιά και τσαχπινιά μαζί.

Σπανακόπιτα

Σαλάτα με φαγόπυρο

Ντολμαδάκια
Η ζουμερή τηγανιά μαύρου χοίρου (€ 15) με πιπεριές και καπνιστή πάπρικα «σβήνει» με τσίπουρο σε έναν μεζέ περιωπής, ενώ τα αφράτα κεφτεδάκια με την κόκκινη σάλτσα από ντομάτα και πιπεριές Φλωρίνης και το πικάντικο πεκορίνο Αμφιλοχίας (€ 13) είναι πεντανόστιμα. Στο καλοψημένο ψητό κοτόπουλο με την τραγανή πετσούλα (€ 17) ξαναζείς τα κυριακάτικα τραπέζια του σπιτιού σου, με αποκορύφωμα τη συνοδεία από έναν από τους νοστιμότερους πουρέδες πατάτας που έχω φάει ποτέ, αφού φτιάχνεται από μελωμένες λεμονάτες και ριγανάτες πατάτες φούρνου. Τα τέλεια βρασμένα σκιουφικτά (€ 18) με το καμένο βούτυρο, τη σάλτσα ντομάτας και το πικάντικο γιαούρτι είναι μια μακαρονάδα του τόπου μας, σκέτη αμαρτία.

Τηγανιά μαύρου χοίρου

Κεφτέδες
Η πορτοκαλόπιτα (€ 12) είναι, ως οφείλει, ζουμερή αλλά όχι πνιγμένη στο σιρόπι, αρωματική και δροσάτη, με τόπινγκ βελουδένιας κρέμας αρωματισμένης με πορτοκάλι και λουΐζα κι ένα φινετσάτο ξινούτσικο σορμπέ πορτοκάλι. Το τσουρέκι-εκμέκ με μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι (€ 11) είναι γλυκό αλλά καθόλου λιγωτικό, εωδιαστό από το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Πορτοκαλόπιτα
Αν σε όλα αυτά τα νόστιμα προσθέσω τις πολύ γενναιόδωρες μερίδες που προσκαλούν τις παρέες σε μοίρασμα σαν σε φιλικό σπιτικό τραπέζωμα, τον καλοβαλμένο, σύγχρονο και ατμοσφαιρικό χώρο, τη διαλεχτή ελληνική μουσική που σου κρατάει διακριτικά παρέα και την απροσποίητη φιλοξενία και περιποίηση, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν το Elea στο απόκεντρο Γαλάτσι γίνει προορισμός του καθένα από εμάς που αγαπάει το αληθινό φαγητό. Το περιμένω και το εύχομαι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ELEA MEDITERRANEAN CUISINE
 Σύρου 13–15, Γαλάτσι
 Τηλ. 210 2923401
Ημέρες και ώρες λειτουργίας
 Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 00:00
 Σάββατο – Κυριακή: 13:00 – 00:00
 Δευτέρα: Κλειστά