Κουλ ορεκτικά για κουλ Χριστούγεννα

Η Αγάπης μάς φτιάχνει τρεις γρήγορες και πολύ νόστιμες συνταγές για τα ορεκτικά των Χριστουγέννων
Κουλ ορεκτικά για κουλ Χριστούγεννα

της Αγάπης Μαργετίδη

Σε τι κατάσταση σας βρίσκω;  Πανικού;  Ελπίζω όχι.  Δεν έχει κανένα νόημα να έρθουν τα Χριστούγεννα και να είμαστε σαν τα μαραμένα μαρούλια από το τρέξιμο και σκεβρωμένοι από τις βαριές σακούλες του σουπερμάρκετ.  Κάτι σας λέω τώρα… 

Μην άγχεστε φίλοι μου, εγώ είμαι εδώ.  Σκέφτομαι πριν από σας για σας.  Τη γαλοπούλα ή το οποιοδήποτε κρέας, δύσκολα θα τα γλυτώσετε, ας είμαστε ρεαλιστές.  Δείτε όμως τι σας έχω για ορεκτικό.  Τρεις συνταγές εύκολες, γρήγορες, νοστιμότατες, κομψές και φίνες.  Πρωταγωνιστής ο σολομός που χωρίς να μαγειρευτεί, ψήνεται με άλλες μεθόδους και φτιάχνει τρία εξαιρετικά πιάτα.  Διαλέγετε και παίρνετε. 

ΣΟΛΟΜΟΣ GRAVLAX ΕΞΠΡΕΣ
Ο σολομός Gravlax προέρχεται από τη Σκανδιναβία και έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, τότε που οι ψαράδες συντηρούσαν τους σολομούς σε ζάχαρη και αλάτι και τους έθαβαν στην άμμο.  Κανονικά ολόκληρο το ψάρι αφήνεται για τουλάχιστον 12 ώρες έως και 4 ημέρες στο μίγμα ζάχαρης, αλατιού και άνηθου και κατόπιν κόβεται σε λεπτές φέτες.  Παραδοσιακά συνοδεύεται από μία σάλτσα μουστάρδας και άνηθου και βραστές πατάτες. Η εξπρές εκδοχή μας λύνει τα χέρια και σε ελάχιστη ώρα έχουμε ένα νοστιμότατο γιορτινό ορεκτικό που είναι και εντυπωσιακό λόγω του παντζαριού που του χαρίζει το εκτυφλωτικό του χρώμα.  



Για 4 άτομα.  Κόβουμε σε κύβους διαστάσεων περίπου 1 x 1 εκ. δύο φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα, βάρους περίπου 200 γρ.  το καθένα.  Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύουμε 4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γλ. αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι και ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο.  Προσθέτουμε τους κύβους του ψαριού και 1 ωμό παντζάρι κομμένο σε κύβους.  Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.  Αφαιρούμε το παντζάρι, σουρώνουμε για να απομακρύνουμε τα υγρά που θα έχουν αφήσει τα υλικά και μοιράζουμε τον σολομό σε 4 ποτήρια.  Συνοδεύουμε με ξινή κρέμα και ζεστά μπλινί. 

Tips

 
  • Επειδή ο σολομός δεν ψήνεται, πρέπει να είναι ολόφρεσκος.  Προτιμούμε τον βιολογικό.
  • Ξινή κρέμα (sour cream) βρίσκουμε σχετικά εύκολα τις ημέρες των Χριστουγέννων σε μεγάλα σουπερμάρκετ και delicatessen.  Η δεύτερη επιλογή είναι η γαλλική crème fraîche double που την βρίσκουμε στα ίδια μαγαζιά και η τρίτη η ρώσικη smetana που την βρίσκουμε σε ρώσικα παντοπωλεία. 
  • Τα μπλινί είναι μικρά pancakes που επίσης βρίσκουμε σχετικά εύκολα τις ημέρες των Χριστουγέννων.  Αν δεν βρείτε, αντικαταστήστε με μαύρο πυκνό ψωμί.
ΤΑΡΤΑΡ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
Δροσερό και ιδιαίτερα νόστιμο ορεκτικό που σερβίρεται σε ποτήρια.  Άκρως εορταστικό και πανεύκολο.
 
 
Για 4 άτομα.  Κόβουμε σε κύβους διαστάσεων περίπου 1 x 1 εκ. δύο φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα, βάρους περίπου 200 γρ.  το καθένα.  Κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ½ κρεμμύδι τύπου échalote (ή αν δεν βρούμε ¼ ξερού μικρού κρεμμυδιού ή 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια).  Κόβουμε ένα πράσινο μήλο και ένα ώριμο αβοκάντο σε κύβους ίδιου μεγέθους με τον σολομό και τους ραντίζουμε με τον χυμό από ½ ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας, μοσχολέμονο (lime).  Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (chives) και ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού.  Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγο καυτερό wasabi ή horseradish. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.  Μοιράζουμε σε 4 ποτήρια και σερβίρουμε.
 
Tips
 
Ούτε εδώ ψήνεται ο σολομός, επομένως ισχύουν τα ίδια ως προς την φρεσκάδα και την ποιότητα.
Wasabi βρίσκουμε πολύ εύκολα στα ράφια με τα εξωτικά προϊόντα, είτε σε μορφή πάστας (σαν μουστάρδα), είτε σε μορφή σκόνης που τη διαλύουμε σε λίγες σταγόνες νερού. 
 
ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΜΕ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΣΟΛΟΜΟΥ
Εδώ έχουμε φρέσκο και καπνιστό σολομό, σε υπέροχο συνδυασμό. 
 
 
Για 4 άτομα.  Κόβουμε σε μικρούς κύβους (0,5 x 0,5 εκ.) φιλέτο φρέσκου σολομού χωρίς δέρμα, βάρους 300 γρ. Τον βάζουμε σε γυάλινο μπολ και τον ανακατεύουμε με τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime) ή ¼ λεμόνι και προσθέτουμε και λίγο λεπτό ξύσμα από το είδος που επιλέξαμε.  Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.  Ψιλοκόβουμε σχεδόν σαν κιμά  λεπτές φέτες καπνιστού σολομού, συνολικού βάρους περίπου 200 γρ.  Τον ανακατεύουμε με τους κύβους του φρέσκου σολομού, τρίβουμε μπόλικο μαύρο και ροζ πιπέρι και δοκιμάζουμε για να δούμε αν θέλει αλάτι (αναλόγως της ποιότητας του καπνιστού ψαριού, αυτό μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αλατισμένο).  Προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (chives) και 2 κ.σ. φρέσκο λευκό γαλλικό τυρί (βλ. tips).  Ανακατεύουμε απαλά, μοιράζουμε σε 4 πιάτα και σερβίρουμε. Μπορούμε να σχηματίσουμε όμορφους μικρούς πύργους με την βοήθεια είτε τσερκιού είτε φλιτζανιού.
 
Tips
 
·         Το γαλλικό φρέσκο λευκό τυρί (fromage blanc frais) θυμίζει κάτι μεταξύ γιαουρτιού και πηχτής ξινής κρέμας.  Αν δεν βρείτε, αντικαταστήστε με στραγγιστό γιαούρτι. 
·         Και τα τρία ορεκτικά ταιριάζουν πολύ με παγωμένη βότκα ή σαμπάνια ή prosecco. 
·         Και οι τρεις συνταγές σηκώνουν χωρίς πρόβλημα πολλαπλασιασμό των υλικών για περισσότερα άτομα.  Σερβίρονται τέλεια και σε cocktail parties σε μικρά ποτηράκια μιας χρήσεως με πιρούνια επίσης μιας χρήσεως, που βρίσκουμε πια πολύ εύκολα σε μεγάλη ποικιλία σε διάφορα μαγαζιά. 
 
Κι έτσι, όση ώρα ψήνεται η γαλοπούλα, εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και θα κουλάρετε.  Ακούστε τις μουσικές σας, διαβάστε τις εφημερίδες σας, κάντε ένα αφρόλουτρο, βάλτε μια μάσκα ομορφιάς, ό, τι σας κάνει κέφι. Όχι άλλο άγχος, εντάξει; 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v