Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Allegro con Brio

Δεύτερο βήμα για το ιδανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η υποδοχή των καλεσμένων με το κατάλληλο aperitif.
Χριστουγεννιάτικη συμφωνία: Allegro con Brio
της Αγάπης Μαργετίδη

Το τραπέζι στολίστηκε, τα κεριά άναψαν και οι πρώτοι καλεσμένοι έφθασαν, όμορφοι, αστραφτεροί και σε μεγάλα κέφια. Το apéritif είναι για μένα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός καλέσματος, πόσω μάλλον του γεύματος ή του δείπνου των Χριστουγέννων. Μας καλωσορίζει και μας βάζει σιγά σιγά στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι χαρούμενες μπουρμπουλήθρες της σαμπάνιας στραφταλίζουν και γαργαλάνε τον ουρανίσκο, προετοιμάζοντάς τον για τις γευστικές διαδρομές που θα ακολουθήσουν.

Έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στη Γαλλία, θα σας πω ότι εκεί η σαμπάνια δεν είναι μόνο για τις επίσημες γιορτές. Βέβαια εκεί υπάρχει τεράστια ποικιλία και πολύ φιλικότερες τιμές, πράγμα που δεν ισχύει εδώ. Δεν πειράζει, μας σώζει το ιταλικό Prosecco που ναι μεν σαμπάνια δεν είναι, δίνει όμως κι αυτό τη χαρούμενη ατμόσφαιρα που αποζητάμε για τις γιορτινές μέρες και νύχτες.

Σαμπάνια ή Prosecco λοιπόν, σε ένα χαριτωμένο, μπριόζικο cocktail.

Σαμπάνια ή prosecco με ροδόνερο

Στον πάτο κάθε ποτηριού βάζουμε ελάχιστη, στη μύτη ενός μικρού κουταλιού, καστανή ζάχαρη και λίγες σταγόνες ροδόνερου, όχι παραπάνω από 1 κουταλάκι του espresso. Ανακατεύουμε με ένα μακρύ κουτάλι για να αρχίσει να διαλύεται η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγα σπόρια ροδιού. Γεμίζουμε τα ποτήρια με προσοχή με το αφρώδες παγωμένο κρασί, τσουγκρίζουμε και απολαμβάνουμε.

Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις ανάλογα με τα γούστα σας και να μην βάλετε ας πούμε το ροδόνερο εάν δεν σας αρέσει, ή να παραλείψετε τη ζάχαρη. Πάντως τώρα τελευταία έχω παρατηρήσει πως και οι άνδρες πίνουν με ευχαρίστηση κάποια τέτοια ποτά, πράγμα ανήκουστο πριν μερικά χρόνια. Μου αρέσει αυτό, μου αρέσει πολύ!

Όσο για το ροδόνερο, ψάξτε για το αυθεντικό λιβανέζικο, από φυσικά ρόδα και όχι χημικά extraits: θα το βρείτε στα μπαχαράδικα της οδού Ευριπίδου.

Ένα apéritif που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται οπωσδήποτε και κάτι στερεό. Για το foie gras δεν συζητάμε, είναι ο βασιλιάς των Χριστουγέννων, όμως αλί και τρισαλί, είναι απλησίαστο για τους περισσότερους από εμάς. Ευτυχώς υπάρχει και το pâté, τη συνταγή για το οποίο σας έδωσα πέρυσι, που και νοστιμότατο είναι, και άκρως οικονομικό επίσης. 

Οι μπουρμπουλήθρες αγαπούν σφόδρα και τα ψαρικά. Δείτε μια ιδέα για κάτι νόστιμο και εύκολο.



Κρέμα καπνιστής πέστροφας με ξινόμηλο και horseradish

Για 8-10 άτομα. Ανακατεύουμε 4 φιλέτα καπνιστής πέστροφας που τα έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια με τα δάχτυλά μας, 1 μεγάλο ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά κομμάτια σαν σπίρτα, 1 πολύ ψιλοκομμένο κλωνάρι σέλερι από το τρυφερό εσωτερικό του λαχανικού, λίγο ψιλοκομμένο σχινόπρασο, ¾ φλ. τσ. sour cream ή Smetana ή ελλείψει και των δύο στραγγιστό γιαούρτι, ¾ φλ. τσ. μαγιονέζα, 1 ½ κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. horseradish. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης ή ολικής αλέσεως. Το ίδιο μίγμα προσφέρεται και για να γεμίσουμε μπόμπες ή ταρτάκια.

Αν δεν θέλετε να μπείτε σε κανέναν κόπο, μιας και όπως φαντάζομαι θα έχετε ξεπατωθεί στο μαγείρεμα για το κυρίως γεύμα, μικρό το κακό: λίγος καπνιστός σολομός ή τα αυγά του (μπρικ), ένα εκλεκτό ελληνικότατο αυγοτάραχο ή το εξαίσιο, επίσης ελληνικότατο καπνιστό χέλι πάνω σε ψωμάκια, μας ανοίγουν την όρεξη και το κέφι σε ρυθμό allegro con brio. Avanti Maestro!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v