Σαλάτες για χόρταση

Μία ολοκαίνουργια και πέντε παλιότερες συνταγές για καλοκαιρινές απίθανες σαλάτες, σωστά γεύματα.
Σαλάτες για χόρταση

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσο προχωράει το καλοκαίρι, τόσο αποζητούμε πιο ελαφριά φαγητά και οι σαλάτες είναι μία εξαιρετική λύση. Όχι όμως όποιες κι όποιες. Τις θέλουμε να είναι νόστιμες, χορταστικές και ισορροπημένες, συνδυάζοντας λαχανικά και πρωτεΐνη, ζωική ή φυτική, όπως π.χ. τα όσπρια, ενίοτε φρούτα και ζυμαρικά. Μια κλασική τέτοια σαλάτα είναι ο αγαπημένος ντάκος, όμως, πόσους ντάκους θα φάμε; Δέκα, είκοσι, τριάντα, εκατό; Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς!

Να σας πω την αλήθεια μου, έχω ήδη αρχίσει να μπουχτίζω τις ντομάτες -δηλαδή τα ντοματίνια, αφού δεν έχω ακόμα βρει σωστές ντομάτες-, κι έτσι, αναμένοντας τις Αυγουστιάτικες νόστιμες ντομάτες και ψάχνοντας νέες γεύσεις και νέους συνδυασμούς, έφτιαξα τη σημερινή σαλάτα που τα έχει όλα. Σας θυμίζω όμως και πέντε παλιότερες και πολυαγαπημένες, για να ‘χετε να παίζετε όλο το καλοκαίρι. Πάμε;  

ΔΡΟΣΕΡΗ ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ DRESSING (ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Εξαιρετικά αρωματική και δροσιστική, μέσω του … καυτερού!

 
Βγάζουμε ένα ψωμωμένο στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα από το ψυγείο τουλάχιστον 20’ πριν το ψήσουμε. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, πρώτα σε δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα εξωτερικά και κατόπιν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα, μένοντας ζουμερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σημ.: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περισσευούμενο στήθος από ένα ήδη ψημένο κοτόπουλο.



Όση ώρα ψήνεται και κρυώνει το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτον κόβουμε ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι σε λεπτά μισοφέγγαρα, το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύδι από ρύζι (mirin). Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 15’ και το σουρώνουμε, κρατώντας το ξύδι για το dressing. Βάζουμε σε σαλατιέρα. Δεύτερον τρίβουμε 2 μέτρια καρότα στον χοντρό τρίφτη, κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες ½ κινέζικο λάχανο και ψιλοκόβουμε ½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (αν δεν μας αρέσει, αντικαθιστούμε με βασιλικό ή μαϊντανό, γνωρίζοντας πως το άρωμα θα είναι πολύ διαφορετικό, ενώ αν ήταν χειμώνας, τα μυρώνια θα ήταν τέλεια). Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αρωματικό στη σαλατιέρα. Διαλύουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες με τα δάχτυλά μας και το προσθέτουμε στη σαλατιέρα.

 
Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας το μισό ξύδι ρυζιού που κρατήσαμε, 1 μικρή σκ. σκόρδου λεπτοτριμμένη, τον χυμό από 1 lime, 1 κ.σ. fish sauce (ή, εάν δεν έχουμε, soy sauce), 1 κοφτό κ.γλ. ζάχαρη και λίγες σταγόνες chili oil*, κατά βούληση, αναλόγως του πόσο αντέχουμε στο καυτερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και περιχύνουμε τη σαλάτα. Δοκιμάζουμε και, εάν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση. Αφήνουμε τη σαλάτα για λίγη ώρα μέχρι να αναμιχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με τηγανιτά κρεμμύδια** ή χοντροκομμένα peanuts.

 


* Παρόλο που δεν είναι δύσκολο να βρούμε έτοιμο chili oil, το να το φτιάξουμε μόνοι μας είναι και εύκολο και διασκεδαστικό: Για κάθε φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (χρησιμοποιήστε ένα με απαλή γεύση), χρειαζόμαστε 2 γεμάτα κ.γλ. μπούκοβο και 2-3 ολόκληρα αποξηραμένα chilies. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο με το μπούκοβο και τα chilies. Μόλις το λάδι αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, όχι όμως να κάψει. Θέλει λίγη προσοχή, ώστε να μην αλλάξουν χρώμα οι πιπεριές, γιατί αυτό σημαίνει πως κάηκαν και θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία.  Αφήνουμε να κρυώσει και αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι. Αυτό ήταν όλο. Το λάδι συντηρείται αρκετό καιρό, αρκεί να είναι μακριά από υγρασία και το φως του ήλιου. Εγώ το έχω κρατήσει 6 μήνες χωρίς να πάθει το παραμικρό. Όσο μένει στο μπουκάλι, τόσο σκουραίνει προς το κόκκινο και τόσο πιο καυτερό γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν φτιάξετε, ή δεν αγοράσετε chili oil, στη σαλάτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα chilies ή μπούκοβο και να προσθέσετε λίγες σταγόνες ασιατικού sesame oil.

 

** Βρίσκουμε έτοιμα τηγανιτά κρεμμύδια σε ασιατικά μπακάλικα ή σε delicatessen που έχουν και ασιατικά προϊόντα, είναι, όμως, επίσης εύκολο να τα φτιάξουμε μόνοι μας, ως εξής: Κόβουμε ένα κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα και κατόπιν σε κύβους και τηγανίζουμε σε δόσεις σε μπόλικο καυτό λάδι (deep fry).  Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, προσέχοντας να είναι βαλμένα αραιά, για να κρατήσουν το τραγανό τους όσο κρυώνουν. Όπως γράφω και πιο πάνω, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κρεμμύδια με χοντροκομμένα peanuts.

Για τις επόμενες, παλιότερες συνταγές, πατήστε πάνω στον τίτλο.

ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΣΟΥΑΖ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟΝΟ
Ως γνωστό πειραχτήρι που είμαι, πείραξα τη Νισουάζ και πολύ καλά έκανα!

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ORECHIETTE, ΠΕΠΟΝΙ & PANCETTA
Έξτρα αρωματική και αρκετά… αμαρτωλή! Μπόνους άλλες 4 άκρως καλοκαιρινές συνταγές για σαλάτες ζυμαρικών

 

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ & ΦΕΤΑ
Αυτή η σαλάτα μιλάει άπταιστα Ελληνικά κι αυτό μου αρέσει πολύ

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΜΥΔΙΑ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αναπάντεχος συνδυασμός, απίθανη σαλάτα. Μπόνους άλλες δύο συνταγές με αβοκάντο

 

ΣΑΛΑΤΑ ΣΑΝ PANZANELLA ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Η Ιταλική συνταγή μεταφρασμένη στα Ελληνικά

  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v