Τι είναι το ranch dressing και πώς το κάνουμε πιο ελαφρύ
Η ιστορία του ranch dressing, της διάσημης σάλτσας για σαλάτες και όχι μόνο, και μια συνταγή πιο υγιεινή κι ελαφριά.
Η ιστορία του ranch dressing, της διάσημης σάλτσας για σαλάτες και όχι μόνο, και μια συνταγή πιο υγιεινή κι ελαφριά.
Αν στο άκουσμα του ranch dressing ο νους σας πηγαίνει αυτόματα σε αμερικάνικο ράντσο με σκληροτράχηλους ραντσέρηδες, γελάδια, άλογα και σπιρούνια, κάπως σαν το Yellowstone, δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς η σάλτσα γεννήθηκε στο μυαλό ενός… υδραυλικού! Η ιστορία λέει πως ο Steve Henson, μεγαλο-υδραυλικός από τη Νεμπράσκα, έφτιαξε το ranch dressing για να δώσει γεύση στις σαλάτες που ήταν μέρος του γεύματος των εργατών των συνεργείων του. Φαίνεται πως οι δουλειές του πήγαν πολύ καλά κι έτσι, σε ηλικία μόλις 35 ετών, άφησε τα υδραυλικά και αγόρασε ένα ράντσο στη Santa Barbara της Καλιφόρνιας, από αυτά που προορίζονται για αγροτουρισμό και ονομάζονται ‘guest ranches’. Η ιδέα των guest ranches γεννήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν έκλεισε η εποχή της κατάκτησης της Άγριας Δύσης από τους Ευρωπαίους. Κάποιος πολυμήχανος πιονέρος, ονόματι Griff Evans, σκέφτηκε να φτιάξει το πρώτο guest ranch σαν θεματικό πάρκο για να προσελκύσει το κοινό που ήθελε να ζήσει τον μύθο του cow boy. Έξυπνη κίνηση και μπράβο του!
Όταν, λοιπόν, το 1953 ο Steve Henson αγόρασε το δικό του guest ranch κι έφτιαξε εκεί μέσα ένα steakhouse, θυμήθηκε τη σάλτσα που τάιζε τους εργάτες του, την έβαλε επίσημα στο μενού και τη βάφτισε ranch dressing. Ήταν, λέει, τόσο νόστιμη, που οι πελάτες τη ζητούσαν και για το σπίτι τους κι έτσι άρχισε να την πουλάει σε βάζα. Καθώς, όμως, η σάλτσα δεν άντεχε πολλές μέρες, ο Henson σκέφτηκε να κλείσει σε πακέτο τα στερεά μόνο υλικά με οδηγίες για το πώς και με ποια άλλα υλικά θα έπρεπε να αναμιχθούν. Στο μεταξύ έκλεισε το ράντσο του για να δώσει όλη του την προσοχή στο εμπόριο των πακέτων που γνώριζε μεγάλες δόξες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας συντήρησης τροφίμων, το ranch dressing ξαναπήρε την υγρή μορφή του και από τότε πουλιέται σε μπουκάλια σε όλον τον κόσμο.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό το τόσο διάσημο dressing που ξετρελαίνει τους Αμερικάνους; Αποτελείται κατά κύριο λόγο από ανάμιξη buttermilk (ξινόγαλα) – σε άλλη εκδοχή sour cream δηλ. ξινή κρέμα – με μαγιονέζα σε αναλογία 1:1, με σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι και βότανα, κυρίως άνηθο ή/και σχοινόπρασο. Δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν σάλτσα για σαλάτες αλλά και σαν dip για τσιπς, φτερούγες κοτόπουλου ή steaks, ακόμα και σε tacos. Είναι νόστιμο, εθιστικό και, όπως μαντεύετε, κάργα παχυντικό και τίγκα στα συντηρητικά.
Γιατί σας τα είπα όλα αυτά αφού, όπως πια με ξέρετε, έχω στείλει όλα αυτά τα βιομηχανικά προϊόντα στο πυρ το εξώτερο; Μα γιατί τις προάλλες έφτιαξα ένα dressing τύπου ranch με πολύ λιγότερες θερμίδες, εκατό τα εκατό σπιτικό, χωρίς μαγιονέζα αλλά με πολλή γεύση. Τα πράσινα σαλατικά την εκτίμησαν δεόντως, το ίδιο και εγώ.
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥ RANCH DRESSING
Τα σαλατικά

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός κι έτσι επιλέγουμε όποια σαλατικά της εποχής μας αρέσουν. Η δική μου ποικιλία έχει τρυφερές καρδιές μαρουλιών (baby gems), ραπανάκια και μικρά αγγούρια, καθώς και φρέσκο αρακά και σπαράγγια, μιας και τα βρίσκουμε ακόμη στην αγορά. Αργότερα θα τα αντικαταστήσω με αμπελοφάσουλα κι άλλα είδη χλωρών φασολιών, όπως τα τσαουλιά.
Χωρίζουμε τα φύλλα των μαρουλιών και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τα ραπανάκια και τα αγγούρια σε λεπτές ροδέλες. Ζεματίζουμε τα σπαράγγια και τον αρακά για ελάχιστα λεπτά σε βραστό νερό μέχρι ίσα να μαλακώσουν και αμέσως τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να κρατήσουν το ζωντανό πράσινο χρώμα τους και το τραγανό τους δάγκωμα. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε επιμελώς. Το καλό στέγνωμα όλων των σαλατικών είναι σημαντικό για να μην νερώσει το dressing. Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Τα ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ranch dressing

Σε ένα μπολ βάζουμε ξινόγαλα και στραγγιστό γιαούρτι (με λίγα ή περισσότερα λιπαρά) σε αναλογία 1:1. Προσθέτουμε λίγο ξίδι από λευκό κρασί, άφθονο ψιλοκομμένο άνηθο ή/και σχοινόπρασο, προαιρετικά λίγο σκόρδο σε σκόνη, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή, κρεμώδη σάλτσα, ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ πηχτή. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί.
Ρίχνουμε το dressing πάνω από τα σαλατικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως για να μείνουν τα σαλατικά τραγανά.

Tips