Το προξενιό των ... ρεβιθιών!

Η Αγάπη προξενεύει τα ρεβίθια με τα ζυμαρικά και φτιάχνει μια λιμπιστική καλοκαιρινή σαλάτα
Το προξενιό των ... ρεβιθιών!

της Αγάπης Μαργετίδη

Μαζί με την τακτοποίηση των μάλλινων ρούχων, των παπλωμάτων, των χαλιών και λοιπών χειμωνιάτικων ειδών, μια δουλειά που όλοι λατρεύουμε (…!), ήρθε και φέτος η ώρα να κάνουμε ανασκαφή στα ντουλάπια με τα τρόφιμα.  Αυτή η εργασία μού αρέσει πολύ περισσότερο γιατί προσπαθώ να ταιριάξω φαινομενικά αταίριαστα υλικά.  Πρώτο και  κύριο μέλημα η μετακόμιση των αλευριών, των τραχανάδων, των οσπρίων και γενικά όσων γίνονται φίλοι με μικροσκοπικά χαριτωμένα έρποντα και πετούμενα ζουζούνια.  Στο ψυγείο αναπαύονται και ξεκαλοκαιριάζουν με ασφάλεια.  Οι ανοιγμένες συσκευασίες μαγειρεύονται πάραυτα. Με την ευκαιρία ξεθάβουμε και ό,τι βρούμε στο βάθος του ψυγείου και εκεί αρχίζει το παιχνίδι.    


Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Κάπως έτσι, βρέθηκα με λίγες χούφτες ρεβίθια, μισό πακέτο για την ακρίβεια, που δεν άξιζε τον κόπο να γίνουν στη γάστρα.  Η ώρα που χρειάζεται για να μελώσουν στον φούρνο είναι πολλή, και γι’ αυτή την μικρή ποσότητα, το εγχείρημα καθίσταται οικονομικά ασύμφορο.  Σαλάτα έγιναν λοιπόν τα ρεβίθια, εν προκειμένω, μακαρονοσαλάτα.  Το προξενιό πέτυχε και η φήμη μου ως προξενήτρας απογειώθηκε! Η σαλάτα είναι δροσερή, με καλοκαιρινό ελαφρύ άρωμα, χορταστική, θρεπτική και όμορφη. Θαυμάστε την, φτιάξτε την και χαρείτε την. 


Φωτό : Μόνικα Κρητικού

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ & ΦΕΤΑ

Για 4 άτομα.  Βράζουμε 250 γρ. ρεβίθια που έχουμε μουλιάσει αποβραδίς μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, χωρίς όμως να χυλώσουν. Όταν τα ρεβίθια είναι σχεδόν έτοιμα, βράζουμε 500 γρ. orecchiette (βλ. tips) σε άφθονο αλατισμένο νερό, με προσοχή για να μείνουν al dente.  Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα ζυμαρικά,  τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα ανακατεύουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι. Ετοιμάζουμε την ωμή σάλτσα στο multi με 1 σκ. σκόρδου, τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, μια μεγάλη χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, αλατοπίπερο, λίγες σταγόνες καυτερής σάλτσας (βλ. tips) και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Η πυκνότητά της θα πρέπει να θυμίζει vinaigrette.  Πλένουμε και κόβουμε στη μέση 250 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά και τα ρεβίθια, μην παραλείποντας να βάλουμε και τα ζουμιά που έχουν βγάλει όταν τα κόψαμε.  Κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ¼ ξερού κρεμμυδιού και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από μια χούφτα ελιές της αρεσκείας μας και τις προσθέτουμε στο μπολ.  Κόβουμε σε λωρίδες λίγες λεπτοκομμένες φέτες κάποιου αλλαντικού της αρεσκείας μας (prosciutto, coppa, σαλάμι, κλπ.) και τις προσθέτουμε κι αυτές στα υπόλοιπα υλικά του μπολ.  Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά  με την ωμή σάλτσα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση και αφήνουμε για λίγη ώρα (30΄ το λιγότερο) την σαλάτα για να ανακατευτούν τα αρώματα.  Τέλος, γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη φέτα και φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

 
Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Tips

  • Αγαπώ πολύ τα orecchiette, τα ζυμαρικά που παίρνουν το χαριτωμένο όνομά τους από το σχήμα τους που μοιάζει με μικρό αυτί, από το ιταλικό orecchia που σημαίνει αυτί και την κατάληξη -etta (στον πληθυντικό -ette) που σημαίνει μικρά.  Κοντά ζυμαρικά, όμως, υπάρχουν πολλά. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν πιο πολύ. 
  • Είχα σκοπό να βάλω και ένα αβοκάντο κομμένο σε φέτες, αλλά το ξέχασα.  Ταιριάζει πολύ.  Εάν το βάλετε, θα το προσθέσετε την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσει.
  • Καυτερές σάλτσες υπάρχουν πολλές, με πιο κοινή και εύκολα να βρεθεί σε κάθε σουπερμάρκετ, το Tabasco. 
  • Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες (όχι πιο πολλές, λόγω του κρεμμυδιού το οποίο, αν μείνει πολύ, αποκτά μια βαριά μυρωδιά).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v