Agapi Summer Fest : Ιταλικός Κινηματογράφος

Σήμερα το πρόγραμμα έχει δροσερές σαλάτες ζυμαρικών και μια έκπληξη για το τέλος
Agapi Summer Fest : Ιταλικός Κινηματογράφος

της Αγάπης Μαργετίδη

Άλλο πονοκεφάλιασμα κι αυτό.  Ποιον να πάρεις και ποιον ν’ αφήσεις.  Τόσα στυλ, τόσα είδη κινηματογραφικής γραφής, σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που άφησαν εποχή.    Κατέληξα στους τίτλους που σας προτείνω και αρχίζουμε χωρίς άλλη χρονοτριβή την προβολή.  Andiamo ragazzi!

LA DOLCE VITA  / ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ORECHIETTE, ΠΕΠΟΝΙ & PANCETTA ( νέα συνταγή)

Βράζουμε 500 γρ. orechiette σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δροσίζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Ψήνουμε στον φούρνο 12 λεπτές φέτες pancetta (ή bacon) μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν κριτσανιστές.  Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.  Κόβουμε σε κύβους ένα μικρό πεπόνι.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το πεπόνι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά 1-2 πιπερίτσες chili.  Αρωματίζουμε με ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου και αρτύζουμε με ξύδι από λευκό κρασί ή σαμπάνια.  Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε από πάνω φλοίδες από Pecorino Romano ή ξερή μυζήθρα.  Κόβουμε τις φέτες του ψημένου αλλαντικού σε μικρότερα κομμάτια και τις προσθέτουμε στην σαλάτα την τελευταία στιγμή για να μην πανιάσουν.

MAMMA ROMA / ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ & ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό ένα πακέτο πέννες, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.   Δροσίζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.  Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε τις πέννες σε μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε 8 ωμά μικρά και τραγανά κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες και κυβάκια από 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες ή 250 γρ. ντοματίνια βελανίδια κομμένα στα 4 ή στα 6, αναλόγως του μεγέθους τους.  Φτιάχνουμε μια sauce με ελαιόλαδο, λεμόνι, 1 σκ. σκόρδου λιωμένη, αλατοπίπερο, μπόλικο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, λίγη μαγιονέζα (3 κ.σ. το πολύ) και Tabasco κατά βούληση.  Ανακατεύουμε καλά με υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε αμέσως για να μείνουν τα κολοκυθάκια τραγανά.

LA NOTTE / ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΧΥΛΙΑ & PESTO ΣΠΑΝΑΚΙ/ΦΕΤΑ/ ΚΑΡΥΔΙΑ

Βράζουμε τα ζυμαρικά (500 γρ.) σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχουμε να μείνουν al dente και στραγγίζουμε αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο από το αμυλούχο νερό γιατί θα χρειαστεί για να αραιώσουμε το pesto.  Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.  Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνουμε το pesto, πολτοποιώντας στο multi 200 γρ. τρυφερό σπανάκι, 1 γερή χούφτα καρύδια, 150 γρ. φέτα, 1-2 σκ. σκόρδου, τον χυμό από ½ λεμόνι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.  Παράλληλα χοντροκόβουμε 1-2 χούφτες μαύρες ελιές της αρεσκείας μας. Στο μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά με το pesto, αραιώνοντάς το με λίγο από το νερό του βρασίματος. Προσθέτουμε τις ελιές κι αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα τριμμένη φέτα.  Δροσίζουμε στο ψυγείο. 

MATRIMONIO AL’ ITALIANA / ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ, ΚΑΠΝΙΣΤΌ ΤΟΝΝΟ
& ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 πακέτο φιογκάκια, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τα δροσίζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά, ετοιμάζουμε το μίγμα από τις ελιές : ψιλοκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι 400 γρ. πράσινες ελιές και 2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο.  Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο ή πολύ ψιλοκομμένη, από 1 φούχτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό, το ξύσμα και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.  Ψιλοκόβουμε 2 βαζάκια καπνιστό τόννο Αλοννήσου που τον έχουμε στραγγίξει από το λάδι, όχι όμως εντελώς (βλ. tips).  Στο μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το μίγμα των ελιών και τον τόννο και δροσίζουμε στο ψυγείο.

IL GATTOPARDO / PANZANELLA
Μα δεν γινόταν ν’ αφήσω την πιο νόστιμη ιταλική σαλάτα απ’ έξω κι ας μην έχει ζυμαρικά.

 
Πρώτον φροντίζουμε να έχουμε πολύ καλό ζυμωτό χωριάτικο ψωμί.  Κόβουμε χοντρές φέτες, τις τρίβουμε με σκόρδο, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους  150 βαθμούς για 7-10’.  Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε παξιμάδια, αλλά η μεν κόρα να πάρει χρώμα και να είναι τραγανή, η δε ψίχα να μείνει σχετικά μαλακή για να απορροφήσει όλους τους χυμούς της καλοκαιρινής ντομάτας.  Αφού βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, ανεβάζουμε τους βαθμούς στους 180 και ψήνουμε ολόκληρα ντοματίνια (εάν μάλιστα βρούμε και πολύχρωμα, ακόμη καλύτερα) περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστες σταγόνες καλής ποιότητας balsamico. Ψήνουμε έως ότου αρχίσει να σκάει η φλούδα τους. Μαζί με τα ντοματίνια ψήνουμε και 1-2 σκ. σκόρδου με την φλούδα τους.  Παράλληλα κόβουμε κρεμμύδια σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις βαπτίζουμε σε μπόλικο κρύο νερό για να φύγει η πολλή κάψα.  Ετοιμάζουμε την sauce : χτυπάμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί (σε αναλογία 3:1) και προσθέτουμε τις ψητές σκελίδες σκόρδου, αφού βγάλουμε τη σάρκα και την λιώσουμε με το πηρούνι,, αλατοπίπερο, ξύσμα λεμονιού και ξαρμυρισμένη κάππαρη.  Κόβουμε φινόκιο σε πολύ λεπτές φετούλες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και αγγούρι σε λεπτές λωρίδες επίσης.  Αποφεύγουμε τις πράσινες πιπεριές γιατί το επιθετικό τους άρωμα αλλοιώνει εντελώς τη γεύση της σαλάτας. Σερβίρουμε σε μπωλ ανακατεύοντας τα ψητά ντοματίνια, προσθέτουμε και μερικά ωμά κομμένα στη μέση, καθώς και λίγες μαύρες ελιές (η δική μου αδυναμία είναι οι θρούμπες με την πικρή τους γεύση), τις φέτες του ψωμιού (κομμένες στα τέσσερα εάν είναι μεγάλες), το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το φινόκιο και το αγγούρι, περιχύνουμε με τη sauce και ανακατεύουμε απαλά αλλά επισταμένως και τελειώνουμε με μυρωδάτο βασιλικό και λίγες φλοίδες παρμεζάνας.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΤΡΙΤΗ 21/8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v