Ένα πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, της ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, τέθηκε σε κοινή θέα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και πρόκειται να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη με την αξία του να εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια.
Τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Κόττη φιλοξενεί από τις 6 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου η Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο δημιουργός, κάθε έργο του οποίου αποτελεί αφήγηση ενός φανταστικού ταξιδιού, παρουσιάζει έργα που γεννούν βαθιά αισιοδοξία και έμπνευση.
Τα όγδοα γενέθλιά του γιορτάζει φέτος ο Ελληνικός Κόσμος, ο πολιτιστικός κλάδος του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού. Η επέτειος θα εορταστεί με την παρουσίαση της πρώτης ενότητας της ψηφιακής ”Εγκυκλοπαίδειας του Μείζονος Ελληνισμού”, με θέμα τη Μικρά Ασία.
Τα έργα της Μαρίας Γιαννακάκη παρουσιάζονται στη γκαλερί Νέες Μορφές, σε μια έκθεση- ταξίδι στην ουτοπία της παιδικής μας ηλικίας, στην ενύπνια κατάσταση που συντελείται σε αργή κίνηση, σε ένα κομμάτι της παιδικής ψυχής που αχνοφαίνεται στα διάκενα της εικόνας, και που χαρακτηρίζει ακόμα, κατά συνθήκη, τον καθένα μας.
Δύο κόσμοι διαφορετικοί και συνάμα με πολλαπλά κοινά στοιχεία. Δύο κόσμοι γεμάτοι από ήρωες και φανταστικές μορφές, ο ζωγραφικός κόσμος του Ευγένιου Σπαθάρη και του Robert Compas, συναντώνται για πρώτη φορά για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, τους δερβίσηδες με τα καρτούν.
Η νέα μασκότ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το καθιστό κυκλαδικό εδώλιο που ονομάζεται ”ο εγείρων πρόποση”, ενέπνευσε μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έως τις 19 Μαρτίου. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρι γλυπτικής και αφήγηση παραμυθιού, όλα με θέμα τη νέα μασκότ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να τη γνωρίσουν.
Έως τις 18 Μαρτίου, η γκαλερί Άστρα, φιλοξενεί έκθεση έργων του Ανδρέα Βουρλούμη, σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα. Παρουσιάζονται εβδομήντα ακουαρέλες, σχέδια και λάδια, επιλεγμένα από το αρχείο της οικογένειάς του, που φανερώνουν την αγάπη του για την ποιητική της καθημερινότητας.
Video art, προβολές ταινιών, χορός, θέατρο δρόμου, αλλά και αρκετές διασημότητες του καλλιτεχνικού χώρου περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ Δια-ροές που διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το χοροθέατρο ΡΟΕΣ. Φέτος, στους... σταθμούς του μετρό!
Ογδόντα τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση εργων τέχνης ”Τα χρώματα της Ίριδας” που διοργανώνει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων από τις 24 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2006. Τα έργα στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν.
Το έργο φωτογράφων και σκηνοθετών με προβολή φωτογραφιών και ταινιών τους θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη μέχρι τον Ιούνιο στο μεγάλο αμφιθέατρο τού Μουσείου Μπενάκη. Για τον Φεβρουάριο ξεχωρίσαμε τις παρουσιάσεις του έργου των F.W. Murnau, Εύας Σταφανή και της φωτογραφικής ομάδας ”Φωτοδός”.