Ο ”χαμένος” πίνακας του Πικάσο σε δημοπρασία

Ένα πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, της ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, τέθηκε σε κοινή θέα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και πρόκειται να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη με την αξία του να εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια.

Ένα πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, της ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, τέθηκε σε κοινή θέα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαΐου, ενώ μέχρι τώρα βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Η αξία του εκτιμάται περίπου στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πορτρέτα που έχει ζωγραφίσει ο Πικάσο για τη Μάαρ, μια φωτογράφο που αποτέλεσε μούσα και σύντροφό του για μια δεκαετία περίπου, θεωρείται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων έργων του καλλιτέχνη.

Ο πίνακας, ονόματι ”Συνομιλία με την Ντόρα Μάαρ”, απεικονίζει τη Μάαρ καθισμένη σε καρέκλα, με μια μικρή μαύρη γάτα σκαρφαλωμένη στο δεξί της ώμο. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1941, στο ζενίθ της θυελλώδους σχέσης τους.

Ο οίκος Sotheby’s έχει πουλήσει ένα ακόμη πορτρέτο της Μάαρ, με τίτλο ”Γυναίκα καθισμένη στον κήπο”, έναντι 49 εκατομμυρίων δολαρίων το 1999. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ για πίνακα που έχει εκτεθεί σε δημοπρασία είναι 104 εκατ. δολάρια για το ”Γκαρσόν με την πίπα” του Πικάσο το 2004.

Η δημοπρασία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο έκθεσης που πραγματοποιείται ανά διετία, με σκοπό την πώληση έργων ιμπρεσιονιστών, σουρεαλιστών και κυβιστών καλλιτεχνών.

Στις 2 Μαΐου, θα πουληθούν 19 πρόσφατα ανακαλυφθείσες υδατογραφίες του William Blake, οι οποίες εικονογραφούσαν ένα ποίημα του 18ου αιώνα, σε τιμες 12-17,5 εκατ. δολαρίων έκαστη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v