Πανόραμα ελληνικών κεντημάτων στο Μπενάκη

Πενήντα έργα ελληνικής κεντητικής από τη συλλογή του Μουσείου Victoria and Albert, στο Λονδίνο, εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, από τις 12 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της συγκεκριμένης τέχνης, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Ίδρυμα Αγγελικής Χατζημιχάλη διοργανώνει, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, έκθεση με θέμα την ελληνική κεντητική, που θα παρουσιαστεί στο Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς από τις 12 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου του 2006.

Για την έκθεση αυτή το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται 50 έργα από τις συλλογές του Μουσείου Victoria and Albert στο Λονδίνο· ταυτόχρονα ανοίγει τις δικές του, για να πλαισιώσει το πανόραμα αυτό των ελληνικών κεντημάτων με ισάριθμα έργα, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής κεντητικής τέχνης έτσι όπως εξελίχθηκε σε διάστημα τριών αιώνων.

Το V&A διαθέτει μια σημαντικότατη συλλογή ελληνικών κεντημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα που προέρχονται από τη νησιωτική χώρα. Η συλλογή αυτή οφείλει την ύπαρξή της στο ενδιαφέρον Βρετανών συλλεκτών, αρχαιολόγων και διπλωματών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Τμήμα της συλλογής έχει ήδη δημοσιευτεί.

Είναι όμως η πρώτη φορά που η άγνωστη στο ελληνικό κοινό συλλογή παρουσιάζεται στην Ελλάδα, και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζημιχάλη και στην τετράχρονη συνεργασία του με το βρετανικό ίδρυμα.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί το προσεχές φθινόπωρο στο Hellenic Centre του Λονδίνου.

Μέσα από τα εκατό συνολικά εκθέματα –είδη για τον εσωτερικό στολισμό του σπιτιού και γιορτινά ενδύματα– η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει τον εικονογραφικό και τεχνοτροπικό πλούτο της ελληνικής κεντητικής τέχνης, να επισημάνει τις τοπικές διαφοροποιήσεις και να φέρει στο φως πιθανές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις.

Πυξίδα στο οδοιπορικό αυτό στους δρόμους των ελληνικών κεντημάτων αποτελεί το έργο της μεγάλης Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Μεγαλωμένη στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε καλλιτεχνικά και πνευματικά ερεθίσματα, η Αγγελική Χατζημιχάλη θα στραφεί από πολύ νωρίς στη μελέτη της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

Το ευρύ επιστημονικό έργο της και η πολύπλευρη προσωπικότητά της θα την αναδείξουν ως μία από τις εξέχουσες μορφές της ελληνικής λαογραφίας. Η περιήγησή της στην Ελλάδα και οι επιτόπιες έρευνές της αποτελούν και τον συνδετικό ιστό της παρούσας έκθεσης.

Μέσα από την επιλογή εκατό κεντημάτων από όλη την Ελλάδα, η έκθεση επιχειρεί να καταγράψει και να εικονογραφήσει την πορεία της μεγάλης λαογράφου στη μελέτη της ελληνικής κεντητικής.

Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα της λαογράφου Τατιάνας Ιωάννου-Γιανναρά, η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111

Ωράριο Λειτουργίας:

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00

Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v