1 χούφτα φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, pecans, κ.λπ.
1 τρυφερό κλωνάρι σέλερι
4 χούφτες τρυφερά φύλλα σαλάτας της αρεσκείας μας π.χ. ρόκα, σπανάκι, λόλα, βαλεριάνα, φύλλα μουστάρδας, κ.λπ.
5-6 φύλλα σχοινόπρασο
100 γρ. ώριμη γραβιέρα
1 ξινόμηλο ή άλλο τραγανό μήλο της αρεσκείας μας
1 λεμονόκουπα για το τρίψιμο των μήλων
Dressing:
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
Αλατοπίπερο
Χυμός από ½ μικρό λεμόνι
1 κ.σ. ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τα φουντούκια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα και μυρίσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και, μόλις κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι.
Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας τα υλικά με το σύρμα.
Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο.
Κόβουμε τη γραβιέρα σε κύβους.
Πλένουμε και στεγνώνουμε επιμελώς τα σαλατικά.
Πλένουμε το μήλο, το κόβουμε με τη φλούδα του (εάν προτιμάτε ξεφλουδίστε το) σε κυδωνάτες φέτες και τις τρίβουμε με μια λεμονόκουπα για να μην μαυρίσουν.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, προσθέτουμε το dressing, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.