100 γρ. καπνιστή πανσέτα κομμένη σε μικρούς κύβους (ή μπέικον)
400 γρ. νωπά νιόκι πατάτας
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλατοπίπερο
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Τρυφερά φύλλα ρόκας
Εκτέλεση:
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό με χοντρό αλάτι.
Ψηλαφίζουμε τα σπαράγγια για να δούμε από ποιο σημείο και κάτω πρέπει να κοπούν για να αφαιρεθεί το ξυλώδες μέρος: αυτό εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός τους, δηλ. όσο πιο μικρά και τρυφερά είναι τόσο μικρότερο σκληρό κομμάτι έχουν κάτω.
Κόβουμε τον υπόλοιπο κορμό τους στα δύο, αφήνοντας αφενός άθικτες τις τρυφερές κορυφές, ενώ με τον αποφλοιωτή καθαρίζουμε τους κορμούς από τις ίνες.
Μπλανσάρουμε κορμούς και κορυφές στο βραστό νερό για 2΄ και αμέσως τα βαπτίζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και λίγα παγάκια για να κρατήσουν το χρώμα τους. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σημ.: Εάν έχουμε άγρια σπαράγγια αρκεί να τα πλύνουμε γιατί καθώς είναι πολύ λεπτά δεν χρειάζονται άλλη διαχείριση παρά μόνο το ολιγόλεπτο μαγείρεμα στο τέλος.
Σε βαθύ τηγάνι, το οποίο πρέπει απαραιτήτως να είναι αντικολλητικό για να μην κολλήσουν τα νιόκι, και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τους κύβους της πανσέτας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο λίπος που άφησαν βάζουμε τα νιόκι (στην περίπτωση που η λιπαρή ουσία δεν είναι αρκετή συμπληρώνουμε με λίγο αγελαδινό βούτυρο).
Τα αφήνουμε να κάνουν κρούστα στο κάτω μέρος και κατόπιν τα ανακατεύουμε, πολύ απαλά για να μη λιώσουν, μέχρι να πάρουν χρώμα και να κάνουν κρούστα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πανσέτα και τα σπαράγγια και αφήνουμε στη φωτιά για ένα-δυο λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας απαλά.
Μοιράζουμε σε δύο βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, γαρνίρουμε με τη ρόκα και απολαμβάνουμε.