4 μεγάλες χούφτες ποικιλία από πράσινα φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (μαρούλι, λόλα, ρόκα, βαλεριάνα, σπανάκι, φύλλα μουστάρδας, κ.λπ.), πλυμένα, στραγγισμένα και επιμελώς στεγνωμένα
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες και κάθε ροδέλα στα 4
1 ροζ γκρέιπφρουτ χωρισμένο σε φιλέτα
½ μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα (εάν θέλουμε το βαπτίζουμε για λίγο σε κρύο νερό για να φύγει η πολλή αψάδα)
1 μεγαλούτσικο φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
Dressing:
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Χυμό από μισό γκρέιπφρουτ
1 πρέζα κύμινο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το dressing είτε ανακατεύοντας τους χυμούς των εσπεριδοειδών με το κύμινο και το αλατοπίπερο και ρίχνοντας ελαιόλαδο αργά αργά ανακατεύοντας με το σύρμα, είτε βάζουμε όλα τα υλικά σε βαζάκι, το καπακώνουμε και το κουνάμε δυνατά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά της σαλάτας, τα ανακατεύουμε καλά με το dressing (κατά προτίμηση με τα χέρια μας για να είμαστε σίγουροι πως κάθε φύλλο θα βραχεί με dressing).
Την τελευταία στιγμή κόβουμε το αβοκάντο για να μην μαυρίσει και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά για να πάρει κι αυτό γεύση από το dressing και σερβίρουμε.