Χυμός από 1 lime + 1 lime κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Βρασμένο ρύζι basmati για το σερβίρισμα
Ινδικό ψωμί (naan, chapati ή roti) ή αραβικές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει χωρίς να τσιγαριστεί έντονα (το βοηθάμε με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό).
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για να ενωθούν με τη λιπαρή ουσία και να γίνουν ένα είδος πάστας.
Μόλις μυρίσουν όμορφα προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.
Μόλις μυρίσει και το σκόρδο προσθέτουμε τα μαυρομάτικα και νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα φασόλια.
Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε μέχρι τα μαυρομάτικα να μαλακώσουν, να χυλώσουν και να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε. Εάν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δούμε ότι σώνονται τα υγρά και τα φασόλια δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο νερό σταδιακά. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα.
Προσθέτουμε τον χυμό lime, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με άφθονο φρέσκο κόλιανδρο.
Μοιράζουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το ρύζι, τις πίτες και τις φέτες του lime.