Σπόρια από 1 μεγάλο νωπό ή προβρασμένο καλαμπόκι (ή κατεψυγμένο)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ολόκληρη, ελαφρώς κοπανισμένη
6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
Αλατοπίπερο
Μπούκοβο κατά βούληση
Ξύσμα από 1 λεμόνι + χυμός από μισό
Φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα πλασοτέ ζεσταίνουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τον πυθμένα του σκεύους) και σοτάρουμε το κουσκουσάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ελαφρύ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Καλύπτουμε με βραστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για λίγα λεπτά (όχι παραπάνω από 8΄ γιατί θα μαγειρευτεί λίγο ακόμη αργότερα) μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό, με προσοχή να μην λιώσει.
Στραγγίζουμε, αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν οι πέρλες μεταξύ τους, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
Παράλληλα, σε μικρό κατσαρολάκι, ζεματίζουμε τα σπόρια από ένα μεγάλο νωπό καλαμπόκι σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (όχι παραπάνω από 3-4).
Στραγγίζουμε κι αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη (εάν το καλαμπόκι είναι προβρασμένο ή κατεψυγμένο δεν χρειάζεται ζεμάτισμα).
Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε το κουσκουσάκι ζεσταίνουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς, παραμένοντας, πάντως, σχετικά τραγανά.
Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε το ζεματισμένο καλαμπόκι και το βρασμένο κουσκουσάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μπούκοβο κατά βούληση και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας απαλά.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και άφθονο ψιλοκομμένο βασιλικό.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, εάν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.