1 σκληρό μήλο της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
1 μικρό κλωνάρι φασκόμηλο
2 κλωνάρια θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 χοντρές φέτες ψωμί, κατά προτίμηση προζυμένιο
Μουστάρδα της αρεσκείας μας
4 φέτες παστράμι (ή άλλο αλλαντικό)
2 χούφτες φρεσκοτριμμένο παλαιωμένο τσένταρ (ή άλλο ώριμο κίτρινο τυρί π.χ. καπνιστό μετσοβόνε)
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες του μήλου με τα μυρωδικά βότανα. Πιπερώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις τα μήλα πάρουν χρώμα, μαλακώσουν λίγο και αποκτήσουν εξωτερική κρούστα τα αφαιρούμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα, το ίδιο και τα βότανα.
Πετάμε τα βότανα.
Αλείφουμε γενναιόδωρα τις τέσσερις εσωτερικές πλευρές από τις τέσσερις φέτες ψωμιού με μουστάρδα.
Στις δύο από αυτές μοιράζουμε τα μήλα και από πάνω τοποθετούμε από δύο φέτες παστράμι.
Απλώνουμε το τριμμένο τυρί πάνω στο αλλαντικό.
Σκεπάζουμε με τις άλλες δύο φέτες με την πλευρά που έχει μουστάρδα να είναι στο εσωτερικό και ψήνουμε στο τηγάνι με το βούτυρο που έχει μείνει από τα μήλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη βούτυρο για να λιπανθούν καλά οι εξωτερικές πλευρές του σάντουιτς για να γίνει τραγανό απ’ έξω. Στην αρχή πιέζουμε το ψωμί με σπάτουλα και κατόπιν σκεπάζουμε το τηγάνι για να βοηθήσουμε να λιώσει το τυρί.
Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι κάτω φέτες, κατόπιν αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα σάντουιτς, πατάμε κι αυτή την πλευρά με τη σπάτουλα, ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και η κάτω πλευρά και να λιώσει εντελώς το τυρί.