300 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο ή rib eye, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 κ.σ. soy sauce
1 κ.σ. κινέζικο ξίδι Xaoshing ή dry sherry ή ξίδι από sherry
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κομμάτι νωπό ginger ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο, τριμμένο
2-3 φρέσκες πιπερίτσες chili, ψιλοκομμένες (με λίγα ή περισσότερα σπόρια αναλόγως του πόσο πικάντικο θέλουμε το αποτέλεσμα) ή 2-3 πρέζες μπούκοβο
1 κ.γλ. ολόκληρους κόκκους πιπέρι Σιτσουάν: το πιπέρι Σιτσουάν – που τυπικά δεν είναι πιπέρι – είναι πολύ αρωματικό με νότες λεμονιού που δίνουν ευχάριστη φρεσκάδα και οι κόκκοι του είναι μικροί σε μέγεθος. Το βρίσκουμε σε καταστήματα μπαχαρικών. Εάν δεν έχετε, αντικαταστήστε με μαύρο πιπέρι, πάντα σε ολόκληρους κόκκους
400 γρ. noodles ρυζιού
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές φέτες
Λίγο ασιατικό σησαμέλαιο (sesame oil)
Φύτρες σόγιας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μπολ βάζουμε τη soy sauce, το ξίδι, τη ζάχαρη, το ginger, το chili και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να το χρειαστούμε.
Βράζουμε τα noodles (επειδή υπάρχουν πολλά είδη, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), τα σουρώνουμε και αφού τα ξεπλύνουμε πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ γεμάτο με φρέσκο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Καίμε πολύ καλά ένα wok ή βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε λίγες σταγόνες sesame oil και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, περισσότερα από το λευκό τους μέρος και λίγα από το πράσινο: κρατάμε τα υπόλοιπα για το σερβίρισμα.
Μόλις μαραθούν ελαφρά τα κρεμμυδάκια προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος, αρχικά χωρίς τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε συνεχώς, ιδανικά με ξύλινη τσιμπίδα, για να πάρουν καλό χρώμα εξωτερικά. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε και τη μαρινάδα και περιμένουμε για λίγο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να καραμελώσει ελαφρώς η σάλτσα. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα.
Σουρώνουμε τα noodles, τα προσθέτουμε στο κρέας και μαγειρεύουμε για ελάχιστα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας για να πάει η σάλτσα παντού.
Δοκιμάζουμε, κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμη soy sauce.
Μοιράζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών που κρατήσαμε και φύτρες σόγιας, εάν έχουμε.