2 πράσα, το λευκό και όσο από το πράσινο μέρος είναι τρυφερό, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ.
4 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ.
4 μέτρια προς μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ.
1 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κύβους μεγέθους περίπου 3x3 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους μεγέθους περίπου 3x3 εκ.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα
Φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί ο πυθμένας, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά, γυρνώντας τα με ξύλινη κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις τα λαχανικά σοταριστούν από όλες τις πλευρές τα σκεπάζουμε με βραστό νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30΄, ενώ φροντίζουμε να συμπληρώσουμε με λίγο νερό ακόμη ούτως ώστε να είναι σκεπασμένα από νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Πολτοποιούμε τη σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα είτε στο μεγάλο μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, το αλάτι.
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με λεμόνι, τον μύλο του πιπεριού και φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν.