1-2 σκ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο
1 φλ. τσ. κριθάρι
1 κ.γλ. γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 φλ. τσ. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό
1 μελιτζάνα φλάσκα ή 2 τσακώνικες, κομμένη σε μεγαλούτσικους κύβους
3 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε χοντρούτσικες φέτες
1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πορτοκαλιά πιπεριά, κομμένες σε πλατιές λωρίδες
15-20 ντοματίνια
Τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
½ κ.γλ. ξερή ρίγανη
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τα λαχανικά, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τη ρίγανη. Τα ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄, μέχρι να μελώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους.
Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζουμε το κριθάρι: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τόσο ώστε να σκεπάζεται ο πυθμένας, και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο χωρίς να τσιγαριστεί. Γι’ αυτό το βοηθάμε με λίγο αλάτι.
Μόλις σοταριστεί το κρεμμύδι προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για ελάχιστα λεπτά μέχρι να μυρίσει, χωρίς όμως να τσιγαριστεί.
Προσθέτουμε το κριθάρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό.
Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένο το σκεύος ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κριθάρι να απορροφήσει το υγρό, να φουσκώσει, να μαλακώσει και να χυλώσει, προσέχοντας να μείνει σπυρωτό. Η υφή που πρέπει να έχει στο τέλος είναι ελαφρώς μαστιχωτή. Η διαδικασία θα πάρει γύρω στο μισάωρο, ίσως και λίγο παραπάνω. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζωμό ή νερό.
Ανακατεύουμε απαλά το πιλάφι με τα ψητά λαχανικά, βάζουμε το φαγητό σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.