2 κονσέρβες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους (ή 2 κονσέρβες τριμμένη ντομάτα)
1 λίτρο σπιτικός ζωμός κότας ή λαχανικών
Αλατοπίπερο
Συνοδευτικά:
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
Φρέσκες καυτερές πιπεριές (chili ή jalapenos)
Τορτίγες ή τάκος ή νάτσος
Ξινή κρέμα ή γιαούρτι
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τον φιδέ που έχουμε σπάσει με τα χέρια μας, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς και προσέχουμε πολύ γιατί καίγεται πολύ γρήγορα. Τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει και γίνει διάφανο προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄ ακόμη.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20΄.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τον περισσότερο τηγανισμένο φιδέ (κρατάμε λίγο για το σερβίρισμα).
Μόλις δούμε ότι ο φιδές μαλάκωσε (δεν θα πάρει πάνω από 3΄) αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε μπολ χωρίς χρονοτριβή. Από πάνω μοιράζουμε τον υπόλοιπο φιδέ που κρατήσαμε. Σερβίρουμε με τα συνοδευτικά.
Επειδή ο φιδές είναι πολύ λεπτός δεν θα αντέξει σε ενδεχόμενο ζέσταμα. Επομένως, φτιάξτε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσετε τη συγκεκριμένη μέρα. Άλλη λύση είναι να ετοιμάσετε τη βάση της σούπας χωρίς τον φιδέ κι όταν τη ζεστάνετε να τον προσθέσετε την τελευταία στιγμή.