1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με το μεγάλο μας δάχτυλο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 κομμάτι κουρκουμά ίσο περίπου με το μεγάλο μας δάχτυλο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη (ή 1 κοφτό κ.γλ. σκόνη)
1-2 καυτερές πιπερίτσες τσίλι, (με, χωρίς ή με λίγα σπόρια αναλόγως πόσο θέλουμε το καυτερό) ψιλοκομμένες (ή1-2 πρέζες μπούκοβο)
1 κ.γλ. σπόρους γλυκάνισου
1 κ.γλ. σπόρους μάραθου
1 σκ. σκόρδο τριμμένη στον ψιλό τρίφτη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο
2 λίτρα σπιτικός ζωμός λαχανικών ή κότας
1 στήθος κοτόπουλο ή 2 μπούτια, χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
1 κ.σ. fish sauce
1 κ.σ. soy sauce
1 μπαστούνι λεμονόχορτο (lemongrass), καθαρισμένο από το εξωτερικό σκληρό φύλλο και κομμένο στα 3 (ή 1 γεμάτο κ.γλ. πολτό από lemongrass)
2 φύλλα kaffir lime – βρίσκουμε κατεψυγμένα σε έθνικ παντοπωλεία – (ή χυμό lime, με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
Ποικιλία από 2-3 λαχανικά της αρεσκείας μας π.χ. 2 χούφτες λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 1 μικρή γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους, 2 χούφτες μπιζέλια ή πράσινα φασολάκια, 2 χούφτες αρακά, κ.λπ.
250 γρ. φιδέ
Συνοδευτικά:
Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
Φέτες μοσχολέμονου (lime)
Φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Καυτερές πιπερίτσες τσίλι
Baby καλαμπόκια από βάζο
Φύτρες μπαμπού από βάζο
Φύτρες σόγιας, νωπές ή από βάζο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο) και σοτάρουμε το κρεμμύδι το ginger, τον κουρκουμά, τις πιπερίτσες τσίλι (ή το μπούκοβο), τους σπόρους γλυκάνισου και τους σπόρους μάραθου.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και γίνει διάφανο προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τον ζωμό, τα κομμάτια του κοτόπουλου, τη fish sauce, τη soy sauce, το λεμονόχορτο, τα φύλλα kaffir lime και τη ζάχαρη.
Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και τα λαχανικά.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν αλλά είναι ακόμη τραγανά προσθέτουμε τον φιδέ.
Αμέσως μόλις μαλακώσει ο φιδές (σε 3΄ το πολύ) αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ.