1 μεγάλη κούπα μικροσκοπικοί κύβοι από πιπεριές κέρατο (περίπου 3)
1 μεγάλη κούπα μικροσκοπικοί κύβοι από κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη πιπεριά (περίπου ¼ από την κάθε μία)
1 μεγάλη κούπα μικροσκοπικοί κύβοι από ξερό κρεμμύδι (1 μέτριο)
1 σκ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στον λεπτό τρίφτη
2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι πολύ ψιλοκομμένες (με όλα, λίγα ή καθόλου σπόρια, αναλόγως πόσο καυτερή θέλουμε τη γεύση)
1 γεμάτο κ.γλ. μαραθόσποροι
1 γεμάτο κ.γλ. σπόροι κόλιαντρου
½ κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη (ή ένα μικρό κομμάτι νωπό, ψιλοτριμμένο)
½ κ.γλ. ginger σε σκόνη (ή ένα μικρό κομμάτι νωπό, ψιλοτριμμένο)
1 φλ. τα. μηλόξιδο ή ξίδι ρυζιού ή ξίδι από λευκό κρασί
1 φλ. τα. ζάχαρη
Αλάτι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα καβουρδίζουμε ελαφρά για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς (με προσοχή για να μην καούν και πικρίσουν).
Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για 10΄ το πολύ μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να παραμαγειρευτούν: τα θέλουμε ελαφρώς τραγανά.
Τα σουρώνουμε, επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά και βράζουμε για λίγο ακόμη το υγρό μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, για περίπου 10΄ ακόμη.
Μόλις κρυώσουν τα λαχανικά και το σιρόπι τα βάζουμε σε βάζο. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε το relish αμέσως,το φυλάμε στο ψυγείο όπου θα κρατήσει για αρκετές μέρες.
Συνοδεύει ψητά κρεατικά, τυριά και αλλαντικά, μπαίνει και σε σάντουιτς.