1 κόκκινη, 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλιά πιπεριά, (ή 3 πιπεριές κέρατο, ή 3 κοινές πράσινες πιπεριές) ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου ίσου μεγέθους με τα κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες (εάν είναι φλάσκες, η κάθε ροδέλα θα κοπεί στα δύο)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
20 ντοματίνια ολόκληρα
5 σκ. σκόρδο, αξεφλούδιστες και κοπανισμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού
3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γλ. ξερό)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
2 πίτες για σουβλάκι
Ωμά λαχανικά:
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 μέτριο σφιχτό αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Dressing:
1-2 σκ. σκόρδο (από τα ψημένα λαχανικά)
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 πρέζα ξερή ρίγανη
Ξίδι από κόκκινο ή λευκό κρασί
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Υπόλοιπα υλικά:
Ελιές της αρεσκείας μας
Κάπαρη ή/και καπαρόφυλλα ή/και κρίταμο τουρσί
Τυρί φέτα κομματιασμένη
Φρέσκο βασιλικό ή/και δυόσμο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση τα λαχανικά, το σκόρδο και το θυμάρι. Αλείφουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους. Τα αφήνουμε να χλιάνουν (δεν κλείνουμε τον φούρνο) και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, μαζί με τα νόστιμα ζουμιά που θα έχουν αφήσει.
Στη θέση των λαχανικών σε καινούργια λαδόκολλα βάζουμε τις πίτες, αφού τις αλείψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε χωρίς να τις αφήσουμε να γίνουν εντελώς τραγανές: τις θέλουμε σχετικά μαλακές για να απορροφήσουν το dressing. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε σχαροτήγανο.
Μόλις κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα ωμά λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ετοιμάζουμε το dressing: Με πιρούνι λιώνουμε τον πολτό 1 ή 2 σκελίδων σκόρδου, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το ξίδι. Προσθέτουμε σταδιακά ελαιόλαδο, ανακατεύοντας με το σύρμα. Εάν έχουμε multi, χτυπάμε εκεί όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε το dressing, ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά λόγω των ψημένων λαχανικών τη σάρκα των οποίων θέλουμε να παραμείνει άθικτη, αφήνουμε για λίγη ώρα για να αναμιχθούν τα αρώματα και απολαμβάνουμε.